De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

Vernieuwde Apple TV 4K biedt ondersteuning voor 4K en HDR

Thomas Haenen
12 september 2017, 19:42
3 min leestijd
Vernieuwde Apple TV 4K biedt ondersteuning voor 4K en HDR

Apple heeft zojuist een nieuwe versie van zijn mediaspeler aangekondigd. De verbeterde Apple TV 4K biedt voor het eerst ondersteuning voor 4K en hdr en is vanaf dit najaar verkrijgbaar.

Lees verder na de advertentie.

Apple TV 4K aangekondigd

Hoewel het laatste model van de Apple TV nog niet eens zo heel lang geleden verschenen, is het inmiddels toch hoog tijd voor een upgrade. Er worden steeds meer televisies met 4K-resolutie verkocht maar de vierde generatie Apple TV biedt geen ondersteuning voor die beeldkwaliteit. Met de vijfde generatie Apple TV is 4K wel mogelijk.

Net als zijn voorganger loopt de Apple TV 4K op tvOS. Dat besturingssysteem biedt een groot aantal media-apps als iTunes, YouTube en Netflix die vanaf nu ook content in 4K aanbieden wanneer dat beschikbaar is. Daarnaast kun je verschillende games vinden in de App Store. De meegeleverde afstandsbediening beschikt over een microfoon, zodat je met stembesturing Siri kunt vragen om een video te openen of pauzeren.

Apple TV is vanaf eind september verkrijgbaar. De gewone vierde generatie krijgt een verlaagde prijs van 149 dollar, terwijl de Apple TV 4K adviesprijs begint bij 179 dollar.

De Apple TV 4K krijgt een krachtige chip die de hogere resolutie mogelijk maakt. Ook game-ontwikkelaars profiteren daarvan, want zij kunnen grafisch indrukwekkendere games maken. Thatgamecompany, een kleine onafhankelijke ontwikkelaar achter kunstzinnige games als Flower en Journey, demonstreerde Sky. Deze nieuwe game laat gebruikers wereldwijd met elkaar spelen via de Apple TV.

Wat is 4K en HDR?

Met de huidige Apple TV kun je hooguit in full hd streamen, oftewel een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. De 4K-resolutie is twee keer zo hoog, ofwel 3840 bij 2160 pixels. Dat betekent dat er vier keer zoveel pixels in beeld getoond worden, waardoor je film, serie of andere video stukken scherper is.

Ook hdr wordt met deze update omarmd door Apple. De afkorting staat voor ‘high dynamic range’, en maakt een groter contrast tussen de donkere en lichte kleuren van je beeld mogelijk. TV’s met hdr kunnen meer kleuren per pixel tonen dan gewone tv’s, waardoor de zonsondergang in beeld bijvoorbeeld feller oogt en een donkere nacht ook echt pikzwart lijkt.

Apple maakte tijdens het event bekend dat het met verschillende grote televisie- en filmstudio’s afspraken heeft gemaakt over de distributie van 4K-content. Onder andere Disney zal zijn films in 4K aanbieden: tijdens het event gaf Apple vast een voorproefje van hoe Spider-Man: Homecoming er in 4K en hdr uit ziet. Dat betekent dat je vanaf dit najaar films met de hogere resolutie in iTunes kunt vinden. HD-films zijn straks ook gratis naar 4K te upgraden – je betaalt niets extra voor de hogere beeldkwaliteit.

TV-app krijgt meer zenders, meer landen

Apple verbetert daarnaast, waarmee je live naar verschillende grote zenders kunt kijken. De dienst was tot nu toe alleen beschikbaar in de Verenigde Staten, maar rolt dit najaar ook uit naar andere landen als Frankrijk en Duitsland. Het aanbod wordt uitgebreid met live sportuitzendingen en meer internationale zenders. Het bedrijf heeft nog geen plannen om de dienst in Nederland beschikbaar te maken.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple TV
Apple TV

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu