Apple TV 4 kopen: moet je voor 32GB of 64GB gaan?

Gijs Ettes
30 oktober 2015, 12:30
3 min leestijd
Apple TV 4 kopen: moet je voor 32GB of 64GB gaan?

Vanaf vandaag is de nieuwe Apple TV dan eindelijk verkrijgbaar in ons land. Kopers kunnen kiezen tussen 32GB of 64GB opslag. Maar voor welk model kun je nu het beste gaan?

Lees verder na de advertentie.

Inhoud en accessoires

Apple biedt twee versies van de Apple TV 4 aan, die afgezien van de opslagcapaciteit identiek zijn. Voor het model met 32GB opslag betaal je 179 euro, terwijl de 64GB-variant voor 229 euro wordt aangeboden. De settopbox wordt gratis geleverd, al kun je tegen betaling kiezen voor een AppleCare Protection Plan (29 euro), een Apple hdmi-naar-hdmi-kabel van 1,8 meter (25 euro) en een iTunes-cadeaubon (eveneens 25 euro).

In de verpakking van de Apple TV 4 vind je de settopbox zelf, een netsnoer, de vernieuwde afstandsbediening en een Lightning-naar-usb-kabel. Een hdmi-kabel wordt niet meegeleverd, dus die zul je apart moeten aanschaffen als je geen losse kabel thuis hebt liggen.

apple tv kopen

Goed om te weten is dat je voor de afstandsbediening van de nieuwe Apple TV los maar liefst 89 euro betaalt. Als gezegd wordt de remote standaard meegeleverd, maar dat geldt niet voor het polsbandje, dat 15 euro kost. Apple verkoopt ook nog de Apple TV 3, die eerder al in prijs zakte tot 79 euro. Voor wie niet zo veeleisend is en weinig geeft om het spelen van apps en games is dit oudere model ook nog aantrekkelijk.

Keuzestress: 32GB of 64GB opslag?

Het prijsverschil tussen de Apple TV 4 met 32GB of 64GB bedraagt 50 euro, wat betekent dat je voor een relatief klein bedrag de opslagcapaciteit van het apparaat verdubbelt. Houd er daarbij rekening mee dat een gedeelte van de opslag wordt ingenomen door het systeem en voorgeïnstalleerde apps. Ook is de opslag niet uit te breiden met een geheugenkaartje. Naarmate je de Apple TV langer gebruikt, zal het geheugen langzaam vollopen met apps en gecachete data. De 64GB-versie van de Apple TV 4 kopen lijkt met dat in het achterhoofd een verstandigere keuze, al heeft natuurlijk niet iedereen de mogelijkheid om 50 euro extra neer te tellen voor dit model.

De interne opslag is niet uitbreidbaar en is al deels in gebruik

Als je slechts van een handjevol apps gebruikmaakt en niet zo nodig hoeft te gamen op de Apple TV, dan kun je best gaan voor het 32GB-model. Ook als je voornamelijk films, series en muziek streamt via apps als Netflix en Spotify en misschien incidenteel een spelletje speelt, is dit model prima geschikt. Power-users zijn beter af met de 64GB-versie, die veel ruimte biedt om (grote) apps en games te installeren. Want hoewel app-downloads van derden maximaal 200MB groot mogen zijn, hebben ze wel de mogelijkheid om tot 2GB aan aanvullende app-data te downloaden.

on demand resources

Het besturingssysteem, tvOS, regelt het beheer van de opslag en downloads, waarbij tijdelijke bestanden worden verwijderd wanneer het einde van de opslag in zicht komt. Heeft de Apple TV meer vrije opslag, dan hoeft app-data niet steeds gewist en weer gedownload te worden (lees er hier meer over), waardoor apps sneller opstarten en functioneren. Dit is van invloed op de gebruikservaring: kies je het 32GB-model en ben je een intensieve gebruiker, dan kan het zijn dat je tegen beperkingen of vertragingen aanloopt.

Toekomst

Apple kennende zal dat laatste in de praktijk meevallen, al zullen apps de komende tijd alleen maar groter worden en daarmee meer eisen van het systeem. De Apple TV 64GB is dan ook een stuk toekomstbestendiger dan zijn broertje met 32GB opslag. Je weet dan zeker dan je met volle teugen kunt genieten van alle nieuwe mogelijkheden die de Apple TV 4 biedt.

12 apps en games die met de nieuwe Apple TV werken

Apple TV 4 bestellen

De Apple TV 4 is verkrijgbaar in de Apple Store vanaf 179 euro voor het 32GB-model. Het 64GB-model is met 229 euro iets duurder. Ook onderstaande aanbieders verkopen de settopbox van Apple.

AanbiederUitvoeringPrijs
Coolblue32GB€179,-Bekijken
Coolblue64GB€229,-Bekijken
MediaMarkt32GB €179,-Bekijken
MediaMarkt64GB €229,-Bekijken
Categorie: Devices
Thema: Apple
Device: Apple TV

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple TV
Apple TV
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen