Opinie: De Apple TV 4 is jarig, maar iedereen is al weggezapt

Lars Paijmans
12 september 2016, 18:33
3 min leestijd
Opinie: De Apple TV 4 is jarig, maar iedereen is al weggezapt

De vierde generatie Apple TV bestaat één jaar, maar is het reden voor een feestje? Nu de Apple TV 4 een jaar in de winkels ligt, is er weinig over van deze ‘spelcomputer’ en multimediabox in één.

Lees verder na de advertentie.

Apple TV 4 één jaar later

Toen Apple in september 2015 de opvolger van de Apple TV 3 onthulde, was het groot nieuws. Voor het eerst kreeg de Apple TV een eigen besturingssysteem met tvOS en een App Store. Ineens hadden app-ontwikkelaars er een platform bij om games en applicaties voor te ontwikkelen. Bovendien maakte Apple het makkelijk om bestaande iOS-apps over te zetten naar tvOS, wat in het begin ook regelmatig gebeurde.

apple tv 4 review

‘In het begin’ is hier een belangrijk detail. Iedereen die de tvOS App Store de afgelopen maanden geopend heeft, weet namelijk hoe uitgestorven deze winkel inmiddels is. Apple zette de Apple TV 4 destijds nog in de markt als spelcomputer, maar op een aantal ports van bestaande iOS-apps na zijn er nauwelijks nieuwe games op verschenen. Natuurlijk is het wel leuk om spellen als Rayman Adventures, Badlands 2 en Transistor op het grote scherm van je tv te spelen. Hiernaast voegt een Apple TV-versie echter niets toe wat de iPhone-versie nog niet had.

tvOS krijgt nauwelijks nieuwe functies

Ook zijn de vernieuwingen die Apple toevoegt wel erg beperkt. Zo krijgen de iPhone, iPad, Mac en Apple Watch deze weken stuk voor stuk noemenswaardige updates. Bij tvOS 10 is de voornaamste verbetering een donkere modus. Daarnaast krijgt de Apple TV vanaf dan eindelijk ondersteuning voor de Nederlandse Siri, zodat je met je stem het apparaat kunt besturen. Een belangrijke toevoeging voor Nederlandse gebruikers, maar tegelijkertijd een functie die vanaf dag één al in allerlei andere landen beschikbaar was.

Ondertussen liegen de verkoopcijfers er niet om. Een onderzoek van marktbureau eMarketer laat zien dat het marktaandeel van Googles Chromecast steeds verder uitloopt op de Apple TV in de Verenigde Staten. In een jaar tijd daalde het aandeel van Apple van 13,5 procent naar 12,6 procent in 2015. eMarketer verwacht dat dit percentage dit jaar verder zal zakken naar 12,4 procent. De komst van de Apple TV 4 verandert hier dus weinig aan. Chromecast groeit ondertussen vrolijk door.

Apple tv 4 een jaar

Goedkopere Chromecast doet het belangrijkste ook

Natuurlijk moeten we niet alleen naar het marktaandeel kijken om de kwaliteit van de Apple TV 4 te beoordelen. Het maakt echter wel een punt pijnlijk duidelijk. Dat is dat je met een Apple TV voor 150 euro niet veel meer krijgt dan met een Chromecast 2 van 40 euro. De interface ziet er mooier uit en de Apple TV heeft een fijne afstandsbediening, maar in de praktijk gebruiken we de Apple TV maar voor drie dingen. Het bekijken van Netflix-series en YouTube-video’s en het luisteren van Spotify-muziek via AirPlay. Drie functies die net zo goed werken op een Chromecast. Tijdens het luisteren of kijken merk je bovendien niks van de Apple TV-interface.

Wie weet dat de Nederlandse Siri-ondersteuning (die deze week beschikbaar wordt) nog iets verandert, maar het is met de uitgestorven tvOS App Store lastiger dan ooit om een jaar na dato een Apple TV 4 aan te raden. Vooral omdat Googles Chromecast voor een fractie van de prijs vrijwel hetzelfde biedt.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple TV
Apple TV

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu