Apple geeft recordbedrag uit aan overheidslobby Verenigde Staten

Rick van der Veer
24 juli 2017, 17:13
2 min leestijd
Apple geeft recordbedrag uit aan overheidslobby Verenigde Staten

Verschillende technologiebedrijven hebben in het afgelopen kwartaal een recordbedrag uitgegeven aan hun lobbyisten in Washington, D.C. Met een sterke lobby hoopt onder meer Apple invloed uit te oefenen op het overheidsbeleid van Donald Trump.

Apple voert lobbyuitgaven op

Apple, Google en Amazon hebben in het afgelopen drie maanden een recordbedrag uitgegeven aan lobbyen bij de Amerikaanse federale overheid. Hiermee hopen de bedrijven een stempel te kunnen drukken op het beleid van Donald Trump en het Amerikaanse Congres.

De techgiganten praten over allerlei onderwerpen met de Amerikaanse overheid. Omdat de bedrijven afhankelijk zijn van hoogopgeleide immigranten, proberen lobbyisten Trumps strenge immigratiebeleid tegen te werken. Tim Cook zou Trump zelfs direct hebben aangesproken over dit onderwerp.

Apple Trump lobby

Ook wordt er veel aandacht besteed aan onderwerpen die met surveillance en privacy te maken hebben. De Amerikaanse regering wil dat bedrijven beter meewerken bij het toegang krijgen tot gegevens van gebruikers. Hiervoor zouden onder meer Apple en Google voorzieningen voor moeten maken in de software van toestellen, waar de bedrijven streng op tegen zijn.

Met 2,2 miljoen dollar in één kwartaal heeft Apple nog nooit eerder zoveel uitgegeven aan lobbyen. Dit bedrag is nog altijd fors minder dan Google: dat bedrijf gaf bijna 5,4 miljoen dollar uit aan lobby-activiteiten. Ook andere techbedrijven als Amazon en Facebook gaven miljoenen dollars uit aan hun lobbyisten.

Tim Cook tegen Trump

Dat Apple het lang niet altijd eens is met de regering van Donald Trump bleek al eerder. Toen de Amerikanen aankondigden uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen, belde Tim Cook Trump hoogstpersoonlijk op om zijn mening toe te lichten. Ook het inreisverbod voor mensen uit landen uit het Midden-Oosten viel niet in goede aarde bij Apple. Cook stuurde als reactie hierop een brief aan alle Apple-medewerkers, waarin hij bevestigde dat de diversiteit van het bedrijf juist een aanwinst is.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Recode
Bron afbeelding: The White House
Categorie: Apple
Spotlight: Tim Cook

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's