Apple trekt zich terug uit zaak tegen Trumps inreisverbod

Rutger Otto
16 maart 2017, 10:46
2 min leestijd
Apple trekt zich terug uit zaak tegen Trumps inreisverbod

Een groep techbedrijven heeft zich teruggetrokken uit de zaak tegen het inreisverbod van president Donald Trump. Daaronder zijn Apple, Google en Facebook.

Apple trekt zich terug

In totaal zijn ruim 60 techbedrijven afgehaakt in de zaak tegen het controversiële inreisverbod. Dat schrijft persbureau Reuters. Met het inreisverbod wilde de Amerikaanse president Trump immigranten uit bepaalde moslimlanden weren. Het plan was aanvankelijk om visa-aanvragen voor negentig dagen stop te zetten voor mensen uit zeven landen, waaronder Irak, Syrië en Libië. Dat verbod werd al snel tegengehouden door een federale rechter in Washington en inmiddels is het nieuwe inreisverbod ook stopgezet door een rechtbank in Hawaï.

In februari sloten 97 bedrijven, die voornamelijk uit de techindustrie afkomstig zijn, zich aan bij een rechtszaak tegen het eerste inreisverbod van Trump. Daar zijn er nog 58 van over, waaronder Airbnb, Dropbox en Kickstarter. Merken die eerder wel meededen maar nu niet meer, waren naast Apple bedrijven als Microsoft, Netflix, Intel en Twitter.

Immigranten bij techbedrijven

Mogelijk is de steun van deze grote techbedrijven niet meer nodig om het inreisverbod definitief tegen te houden, nu de federale rechters strepen zetten door het verbod. Toch is het opvallend dat bedrijven als Apple en Google zich, overigens zonder toelichting, terugtrekken. Relatief veel van hun werknemers komen uit het buitenland, waardoor zaken door zo’n verbod flink getroffen kunnen worden.

‘Discriminatie van moslims’

President Trump is ondertussen niet blij met de uitspraken. Hij noemde het besluit van de rechter van ‘ongekende juridische roekeloosheid’. Trump wil de uitspraak dan ook blijven aanvechten, ‘zo ver als dat nodig is’. Dat was ook zijn reactie nadat het eerste inreisverbod werd afgeschoten, toen bleef het bij een dreiging en werd een tweede versie gemaakt. De rechtbank in Hawaï zei dat ‘het gebrek aan logica in het voorstel tastbaar’ is.

Veel critici noemen het inreisverbod al maanden in strijd met de Amerikaanse grondwet. Zij vinden het verbod discriminatie van moslims. Het verhaal krijgt ongetwijfeld een vervolg. De vraag is of Apple en andere techbedrijven dan wel weer aanhaken.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Reuters
Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's