Zo vaak vraagt de Nederlandse overheid toegang tot Apples gegevens

Lars Paijmans
24 mei 2017, 12:03
1 min leestijd
Zo vaak vraagt de Nederlandse overheid toegang tot Apples gegevens

Apple heeft bekendgemaakt hoeveel verzoeken het bedrijf krijgt van overheden voor toegang tot iPhones en andere apparaten. Ook Nederland klopt regelmatig bij Apple aan voor informatie.

Apple transparantierapport Nederland: zoveel wordt er ingediend

Omdat Apple graag transparant wil zijn, publiceert het bedrijf een paar keer per jaar een rapport met daarin het aantal verzoeken van overheden voor informatie. Het meest recente verslag beslaat de periode tussen 1 juli en 31 december 2016.

Apple transparantierapport Nederland

Het verslag is het meest uitgebreide tot nu toe. In totaal kreeg het bedrijf uit Cupertino 30.184 verzoeken om apparaten te kraken, waar in totaal 151.105 apparaten mee gemoeid zijn. In 72 procent van de gevallen werkte Apple mee aan deze verzoeken. Het gaat hier bijvoorbeeld om onderzoeken naar fraude en gebruikers die hulp aan de politie hebben gevraagd om hun gestolen of zoekgeraakte iPhone terug te vinden.

In een tabel worden alle verzoeken van afzonderlijke landen uiteen gezet. Hieruit blijkt dat de Nederlandse overheid 56 keer een verzoek indiende voor informatie over een apparaat. In totaal ging het in deze verzoeken over 358 Apple-apparaten. Slechts 27 keer gaf Apple toestemming, wat neerkomt op 48 procent.

Wetsovertreding en fraude

Verderop in het transparantierapport legt Apple uit waar deze verzoeken voor bedoeld zijn. Zo hadden 6 gevallen te maken met politie-onderzoek waarbij een apparaat gebruikt zou zijn om de wet te overtreden. Drie verzoeken voor 46 toestellen werden ingediend om frauduleuze zaken op te lossen. Het volledige rapport is terug vinden via de site van Apple.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Apple
Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's