Apple onderzoekt futuristisch toetsenbord zonder mechanische toetsen

Lars Paijmans
29 augustus 2019, 16:49
2 min leestijd
Apple onderzoekt futuristisch toetsenbord zonder mechanische toetsen

Met het pr-drama van het MacBook-toetsenbord onderzoekt Apple hoe een compleet nieuwe versie deze problemen kan verhelpen. Een complexe techniek gebruikt licht om te zien hoe ver een knop is ingedrukt.

Lees verder na de advertentie.

Apple-toetsenbord patent gebruikt licht

Een toetsenbord is een standaard onderdeel van iedere computer en laptop, maar de laatste jaren eigenlijk nauwelijks veranderd. Fabrikanten hebben de toetsen smaller gemaakt en het mechanisme veranderd, maar hoe een toetsenbord werkt is nagenoeg gelijk gebleven.

Je drukt immers nog steeds een toets in om een mechanisme te activeren, waarmee een signaal naar de computer wordt gestuurd, die dit vervolgens omzet in een letter, cijfer of commando. In een nieuw patent bewijst Apple dat dit mechanisme niet per se aanwezig hoeft te zijn.

Het patent met de naam ‘Optical Keyboard’ verwijst naar een nieuwe techniek die licht gebruikt in plaats van een fysieke connectie met een schakelaar. Deze schakelaren worden vervangen door lichtzenders en sensoren. Zodra jij een toets indrukt wordt deze lichtstraal doorbroken, zodat het toetsenbord weet dat er een knop is ingedrukt.

Door de toetsen pootjes te geven die ingedeukt worden, heb jij als gebruiker nog steeds het gevoel dat je een knop indrukt. Typen op een toetsenbord dat niet reageert op jouw aanraking voelt immers gek en zal er waarschijnlijk voor zorgen dat je meer tikfouten maakt.

Automatische toetsenbordverlichting

Het handige van deze techniek is dat Apple dezelfde lichtstralen kan gebruiken om de backlight voor het toetsenbord te produceren. Hierdoor zijn er dus geen twee aparte systemen meer nodig om het toetsenbord op te laten lichten.

Hoewel Apple er geen concreet doel bij heeft genoemd, zorgt de techniek er ongetwijfeld voor dat toetsenborden minder ruimte in beslag nemen. Daardoor is er meer plaats voor andere onderdelen, of kan het bedrijf van Tim Cook het design van MacBooks smaller maken.

Zoals altijd gaat het hier slechts om een patent en hoewel dit een mooi kijkje in de keuken van Apple geeft, is het maar de vraag wanneer we de techniek daadwerkelijk terug gaan zien in een product. Vooralsnog blijft Apple het controversiële vlindertoetsenbord gebruiken, al zou het bedrijf van plan zijn om deze eind dit jaar weer in te ruilen voor een klassieker alternatief.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple MacBook Air
Apple MacBook Air

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu