Hoe Apple ervoor zorgt dat iPhone-chips bestand zijn tegen hackers

Apple blijkt een geheime testlocatie te hebben, waar het bedrijf uitvoerig zijn iPhone-chips test onder extreme omstandigheden. Deze tests voert het bedrijf uit Cupertino uit om een belangrijke reden.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Apples testlab moet veilige chips garanderen

Het moederbord van een iPhone houdt enorm veel persoonlijke informatie over jou en je telefoon vast. Daarom ziet Apple deze chips als potentiële doelwitten van hackers. Om ervoor te zorgen dat deze processors niet zomaar gekraakt kunnen worden, ondergaan ze allerlei stress-tests.

Daarvoor heeft Apple een speciaal testlab voor, op een steenworp afstand van Apple Park in Cupertino. Voor het eerst mochten journalisten er gedeeltes van zien, zo ook nieuwsblad The Independent. Van het bevriezen tot -40 graden of juist verhitten tot 110 graden Celsius; chips ondergaan de meest extreme omstandigheden, zodat de hardware op orde is voordat het in een iPhone gaat.

iPhone XS review

De A13-chip die we terug gaan zien in de iPhone 2019 heeft dit testlab waarschijnlijk al verlaten. Doorgaans zou Apple hier hardware testen die pas enkele jaren later op de markt komt. Het doel is om te ontdekken of de chips zwaktes vertonen bij bijvoorbeeld extreme hitte of kou. Bij normaal gebruik wordt je iPhone natuurlijk niet zo heet, maar zou wel een tactiek kunnen zijn van kwaadwillenden.

Zo zouden ze door verhitting of bevriezing aan de lopende band gestolen iPhones kunnen kraken. Dat wil Apple voorkomen door ze voor de massaproductie ervan uitvoerig te testen. Het is niet duidelijk wat voor beproevingen de processors nog meer moeten doorstaan om goedgekeurd te worden. Het bedrijf uit Cupertino heeft slechts een deel van het testlab opengesteld voor buitenstaanders.

Ook Apples informatie veilig

Hoewel Apple de privacy van zijn klanten hoog in het vaandel heeft staan, bescherm het bedrijf hiermee ook zijn eigen data. Door verschillende iPhone-chips te kraken, kunnen kwaadwillenden ook veel te weten komen over de beveiliging in iOS. Dat zou dan weer resulteren in gevaarlijke beveiligingslekken.

Apple-topman Craig Federighi stelt dat het ook daarom zo belangrijk is om nieuwe onderdelen eerst op zulke situaties te testen. Volgens hem zijn er ‘enorm veel gemotiveerde hackers die willen inbreken in zo’n waardevolle databron als de iPhone-processor’.

Zelf kun je gelukkig ook veel doen om je gegevens te beveiligen. Lees hiervoor onze tips voor meer veiligheid op je iPhone. Bekijk ook ons stappenplan om je privacy extra goed te beschermen.

Lees het laatste nieuws over Apple

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.