Update: ‘Apple deelt IP-adressen van Safari-gebruikers met China’

Lars Paijmans
14 oktober 2019, 20:02
2 min leestijd
Update: ‘Apple deelt IP-adressen van Safari-gebruikers met China’

Apple zou de IP-adressen van mensen die Apples browser Safari gebruiken, doorspelen aan het Chinese Tencent. Dat stelt Reclaim The Net.

Update 14 oktober 20:02 uur: Apple heeft gereageerd op de ontstane heisa. Volgens het bedrijf uit Cupertino berust het voorval op een misverstand. Alleen mensen die hun landinstellingen op China hebben staan delen hun browsegegevens met Tencent. Wanneer je tijdens het instellen van je iPhone dus hebt aangegeven dat je het toestel in Nederland (of België) gebruikt, is er niets aan de hand.

Lees verder na de advertentie.

Bovendien geeft Apple aan dat de functie uitgezet kan worden. Ook benadrukt de iPhone-maker dat de url van de website die Chinese gebruikers bezoeken niet gedeeld wordt met Tencent. Het Safe Browser-filter ziet alleen dat je een website bezoekt die mogelijk ‘frauduleus’ is, maar krijgt niet door welke site dit precies is.

Originele bericht van 14 oktober 8:56 uur:

Apple en Tencent delen IP-adressen

Het is onduidelijk op welke schaal deze gegevens worden verstuurd, omdat Apple hier geen informatie over deelt. Het versturen van de IP-adressen is onderdeel van een beveiligingsfunctie van Safari. Deze functie controleert websites om gebruikers te waarschuwen als ze met een onbetrouwbare site te maken hebben, die zich voordoet als iets anders.

Apple Tencent

Om dit te kunnen doen, wordt de ‘Safe Browsing’ techniek gebruikt. Hiervoor is het nodig om informatie te delen met een externe bron, wat tot nu toe altijd Google Safe Browsing was. Website Reclaim The Net ontdekt nu dat het Chinese Tencent Safe Browsing hier ook aan is toegevoegd. “Deze websites registreren mogelijk ook je IP-adres”, schrijft Apple onder de instelling.

Omdat Apple er niet over heeft gecommuniceerd, is het niet onduidelijk wanneer Tencent aan deze functie is toegevoegd. Ook is het maar de vraag welke gebruikers naar Google en welke naar Tencent gestuurd worden. Tencent is een enorm techbedrijf in China en is vooral bekend van het sociale netwerk WeChat. Het bedrijf wordt hevig gecensureerd door de Chinese overheid.

Ongelukkige timing voor Apple

De timing van de ontdekking komt voor Apple erg ongelukkig. Vorige week kwam het bedrijf meerdere malen in het nieuws, omdat de Chinese overheid druk uitgeoefend zou hebben op het bedrijf uit Cupertino.

Apple ging hier in mee en heeft meerdere apps uit de App Store verwijderd die door demonstranten in Hongkong gebruikt werden. De Taiwanese emoji is uit het toetsenbord verdwenen in die regio en zelfs regisseurs van Apple TV Plus zouden zich niet negatief uit mogen laten over China in hun films en series. Technologie-experts willen mede hierdoor opheldering over de reden dat Tencent mogelijk IP-adressen verzamelt met toestemming van Apple. Zodra we hier meer over weten, werken we het bericht bij.

Lees ook: Apple zwicht voor Chinese overheid: verwijdert apps bij gebruik Hongkong-protesten

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu