Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Dit moet je weten over de telecomplannen van Apple – update

Gijs Ettes
4 augustus 2015, 8:32
2 min leestijd
Dit moet je weten over de telecomplannen van Apple – update

Apple is naar verluidt van plan om in Europa en de VS een virtuele telecomprovider op te zetten. Het bedrijf zou gebruik willen maken van het netwerk van bestaande providers en het mogelijk maken om tussen providers te schakelen.

Lees verder na de advertentie.

Update: Apple laat in een reactie aan CNBC weten geen plannen voor een telecomdienst te hebben. “We hebben hier niet over gesproken en hebben geen plannen om een MVNO (mobile virtual network operator) te lanceren”, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Apple telecomdienst: altijd de beste dekking

In de VS zouden al tests plaatsvinden voor Apple’s telecomplannen, zo meldt Business Insider op basis van bronnen dichtbij het bedrijf. In 2005 zou Steve Jobs al plannen hebben gehad om Apple een telecomprovider te laten worden, maar die bleken uiteindelijk niet haalbaar. Bij de lancering van de eerste iPhone in 2007 besloot Apple daarom exclusief samen te werken met AT&T.

In Nederland zijn al diverse virtuele providers actief, waaronder Tele2, Ben en Simyo, die gebruikmaken van het netwerk van de grotere providers KPN, T-Mobile en Vodafone. Apple zou het niet willen laten bij één enkele provider, maar het juist mogelijk willen maken dat gebruikers automatisch wisselen tussen providers voor de beste dekking.

Apple zou willen samenwerken met meerdere providers

Daarbij zouden belminuten, sms’jes en data bij Apple worden afgerekend, waarna die weer de verschillende providers betaalt. Dit zou kunnen door de ingebouwde Apple SIM (nu al te vinden op de iPad Air 2 en iPad Mini 3) die het mogelijk maakt om van provider te wisselen zonder de simkaart te vervangen. Eerder deze maand werd bekend dat Apple en Samsung in ‘vergevorderde gesprekken’ met GSMA zouden zijn om ingebouwde simkaarten aan te bieden. In 2016 zou de technische architectuur die voor de zogenoemde e-SIM benodigd is, worden geleverd.

Maar ondanks alle geruchten is een definitieve deal volgens Apple nog niet rond. Wel zou het bedrijf momenteel al gesprekken voeren met providers om langlopende contracten af te sluiten, al kan het nog wel vijf jaar duren voordat we echt een Apple telecomdienst of abonnement tegemoet zullen zien. Ook is het goed mogelijk dat de plannen uiteindelijk in de ijskast belanden.

Een ingebouwde simkaart laat je automatisch van provider wisselen

Google heeft met Project Fi al wel een eigen telecomdienst. Fi is een virtuele provider (vooralsnog alleen in de VS) die je gemakkelijk tussen wifi en mobiele netwerken laat wisselen en waarmee je onbeperkt kunt bellen, sms’en en tetheren. De dekking van de dienst is internationaal en voor elke GB data die je verbruikt betaal je 10 dollar. Of en wanneer Google Fi naar Europa komt, is niet bekend.

Lees meer over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu