Nederlandse meubelfabrikant ontvangt megaorder van Apple

Rutger Otto
1 april 2016, 10:35
2 min leestijd

Apple werkt aan een nieuwe campus in Cupertino, vlakbij San Francisco. Daarvoor zocht het bedrijf naar een geschikte meubelmaker voor nieuwe tafels. Apple kwam uit bij het Nederlandse Arco.

Lees verder na de advertentie.

Apple-tafels uit Nederland

Het wordt een enorm nieuw hoofdkantoor, de nieuwe campus van Apple. In Arco moeten ze even zijn geschrokken van de enorme bestelling die Apple uitgerekend bij hen kwam afnemen. Arco is een meubelfabrikant uit Winterswijk en bestaat al 112 jaar. Tegen De Telegraaf vertelt directeur Jorre van Ast hoe zo’n deal met Apple gaat.

“We kregen eerst een proefopdracht”, zegt hij. “Honderd exemplaren van onze Essenza-tafel.” Dat is een strakke houten tafel, die wel wat weg heeft van de tafels die Apple in zijn winkels heeft staan. De proef werd goedgekeurd en staan inmiddels in de Caffè Macs, wat de restauranten bij Apple zijn waar werknemers kunnen eten.

In totaal zijn er nog eens 500 Essenza-tafels besteld bij Arco. De tafels zijn ontworpen door Willem van Ast, de vader van Jorre. “Mijn vader houdt maar niet op over hoe zijn design verantwoordelijk is voor het binnenhalen van deze order.” Naast tafels zijn er ook bijhorende banken besteld, die door een neef worden gemaakt.

De Essenza-tafel van Arco
De Essenza-tafel van Arco

Pod Island

Bij deze bestelling houdt het echter niet op. Arco werkt aan de productie van 500 exemplaren van Pod Island, een tafel van 300 kilo waar je aan kunt staan. Die moet in de gemeenschappelijke ruimtes van het hoofdkantoor komen te staan. Deze tafels zijn speciaal voor Apple ontworpen.

De Pod Island is vijfenhalve meter lang en het bovenblad bestaat uit ‘één stuk vrijwel foutloos hout’. Dat is nogal een opgave, maar Apple en Arco vonden elkaar in de aandacht voor detail. “Apple daagt ons ook uit”, zegt Van Ast. “Het blad van de Pod Island bestond eerst uit drie delen. Toen vroeg Apple ons ‘waarom eigenlijk niet uit één deel?'”

Apple Campus 2

De Apple Campus 2 wordt een enorm kantoor. Het gebouw loopt helemaal rond en daarom wordt het wel een ruimteschip genoemd. Dat ronde gebouw moet ervoor zorgen dat mensen sneller met elkaar in aanraking komen en zo op nieuwe ideeën komen. Begin 2017 moet hij klaar zijn, na jaren in aanbouw te zijn geweest. Steve Jobs heeft zich nog bemoeid met de Campus en maakte zich bijvoorbeeld sterk voor goedkeuring van Cupertino voor het project.

Lees meer over Apple

Bron: Telegraaf
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu