Apple store weigert iPhone aan Iraniër
Redactie

In een Apple Store in Georgia, een staat in de VS, weigerden de verkopers een iPhone en een iPad te verkopen aan een vrouw. De reden hiervoor was dat deze klant Farsi sprak, een taal uit het islamitische Iran. Uit deze zaak blijkt dat in de Apple policy speciaal staat aangegeven geen producten te verkopen aan klanten uit het midden-oosten en klanten zijn woedend.

Policy

De vrouwelijke klant die het overkwam was Sahar Sabet, een 19-jarige student aan de universiteit van Georgia. Ze was samen met haar oom aan het winkelen en was van plan een iPhone en een iPad aan te schaffen in de desbetreffende Apple store. Toen ze met haar oom in Farsi aan het overleggen was, benaderde een Apple medewerker hun en vroeg vervolgens wat voor taal zij spraken. Sahar antwoordde en de medewerker antwoordde met de boodschap dat de Apple store aan haar niks kon verkopen, ‘omdat de relatie tussen onze landen niet goed is’. Deze racistische benadering ervaarde ook  Zack Jafarzadeh in een andere Apple store toen hij een vriend van hem hielp met het kopen van een iPhone. Ook hij en zijn vriend spraken Farsi met elkaar, waarna een verkoper hen kwam melden dat ze niks konden kopen in de winkel.

Toen Sahar Sabet terugging naar de Apple store, filmde ze de medewerker terwijl het bezig was uit te leggen waarom Apple de producten volgens hem niet aan haar kon verkopen. Hij liet hen zelfs de policy van Apple zien, daar stond letterlijk in dat er geen producten verkocht mogen worden aan bepaalde landen.

Racisme of regels?

sahar sabet

Sahar en de betreffende medewerker

De apple medewerkers hebben zich natuurlijk te houden aan de regels die de policy hen opleggen, maar is de policy van Apple nou wel of niet racistisch? Het is uiteraard racisme om mensen bepaalde producten of diensten te weigeren op grond van hun etniciteit, het kan echter ook zo zijn dat Apple’s apparaten in die landen niet gewenst zijn en dat Apple uit voorzorg in de policy zet dat er geen producten mogen worden verkocht aan klanten die landen. Wat aan de andere kant ook belachelijk is in het geval van Sahar, aangezien ze studeert in de VS.

Via: 9to5mac

 

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.