Hoe de Apple Store meer moet worden dan alleen een winkel

Rutger Otto
18 oktober 2016, 13:36
2 min leestijd

Apple-topvrouw Angela Ahrendts vertelt op een conferentie over de ontwikkeling van de nieuwe Apple Stores.

Lees verder na de advertentie.

Apple Store toekomst

Ahrendts sprak tijdens Fortunes Most Powerful Women Summit over de volgende generatie Apple Stores, waarover zij de leiding heeft. De topvrouw begon met vertellen hoe ze bij Apple kwam. Tim Cook benaderde haar, maar Ahrendts dacht dat ze niet geschikt zou zijn. Toch kwam ze aan boord met haar idee dat Apple de online en offline winkels moest samenvoegen. Op die manier zou de Store een grotere rol spelen binnen de community. Cook vond het een enorm goed idee.

“Hoe groter het bedrijf, des te groter de taak om ook iets anders te doen dan alleen winst maken”, zegt Ahrendts. Daarom zet Apple ook in op scholing van gebruikers, zoals Swift-programmeerlessen in de winkels voor kinderen, leraren en ouders.

De lessen worden op dit moment overigens alleen nog aangeboden voor leraren in de winkel in San Francisco. Volgens Ahrendts worden de lessen echter langzaam uitgerold naar meerdere (nieuwe) winkels, aanvankelijk vooral in de VS.

Apple Store

Als een ontmoetingsplek

De fysieke Apple Stores van de toekomst zouden een ontmoetingsplek moeten worden waar de focus minder ligt op verkopen en meer op het ‘verbeteren van levens’. Dat zijn grote woorden en Ahrendts hoopt dat te bereiken door werknemers niet alleen op te leiden tot verkopers. Hen wordt ook geleerd om meelevend en empathisch te zijn.

Dat de Apple Store meer is dan een winkel blijkt wel uit de events die Apple opzet. Zo zijn er kunstprojecten, maar ook fotografielessen en programma’s waarmee mensen de basis leren van muziek of films maken. “De ene keer zie je iemand gitaar spelen, de andere keer helpt een kunstenaar met tekenen”, zegt Ahrends.

Losse iPhones

Volgens Ahrendts is de Apple Store het grootste product wat Apple heeft. Laatst kwamen de winkels in het nieuws omdat de nieuwe vestigingen iPhones zonder beveiligingskabel in de schappen leggen. Klanten kunnen de telefoons op die manier vrijer testen, vasthouden en bijvoorbeeld voelen hoe ze in de broekzak zitten. Wordt er een toestel meegenomen, dan maakt Apple ze op afstand onbruikbaar via de Zoek mijn iPhone-functie. Het verlies neemt het bedrijf dan voor lief.

Lees meer over de Apple Store

Bron: Fortune
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu