Hierom wil Apple mogelijk met advertentieplatform iAd stoppen

Rutger Otto
14 januari 2016, 8:58
2 min leestijd

Apple zou zich willen terugtrekken van de advertentiemarkt door het reclameplatform iAd van zich af te schuiven. Als adverteerder zou Apple na zes jaar nog maar weinig inbreng hebben.

Lees verder na de advertentie.

Dat schrijft BuzzFeed op basis van verschillende bronnen. Volgens de site stopt Apple met de verkoop van advertenties en stapt het bedrijf over naar een meer geautomatiseerd platform. iAd zou overigens blijven bestaan, maar Apple bemoeit zich er niet meer mee. “Het is gewoon niet iets waar we goed in zijn”, zegt een bron. Daarom laat Apple iAd over aan uitgevers.

Directe toegang voor uitgevers

Apple faseert zijn eigen iAd verkoopteam ondertussen uit. Het bedrijf van Tim Cook voert daarnaast updates door die het mogelijk maken voor uitgevers om direct via het platform te adverteren. Dat levert hen vervolgens 100 procent van de opbrengsten op. Ook bemoeit Apple zich niet meer met wat voor reclames er getoond worden.

BuzzFeed’s bronnen van de advertentiemarkt denken dat dit goed nieuws is voor uitgevers. “Het geeft hen de kans om zonder tussenkomst van een Apple-medewerker met klanten te communiceren”, zegt één van hen. “Het beheer zou in theorie gemakkelijker moeten worden.”

Wat Apple met iAd wilde

Apple startte met iAd in 2010. De toenmalige Apple-ceo Steve Jobs beloofde een nieuwe visie op mobiele reclame. Het huidige platform ‘zuigt’, zei hij toen. Met iAds zouden mooie interactieve advertenties in apps kunnen worden getoond, zonder dat gebruikers de app hoefden te verlaten.

Uiteindelijk bood Apple dat ook met iAd, maar het bedrijf maakte een paar fouten. Ten eerste was de prijs vrij fors en bovendien wilde Apple veel controle. Dat hield de adoptie onder uitgevers tegen en iAd werd nooit zo belangrijk voor het bedrijf als Steve Jobs misschien had gewild. In de herfst van 2014 zei de huidige ceo Tim Cook dat iAd slechts een ‘heel klein gedeelte’ besloeg van Apple’s inkomsten.

Op het verhaal van BuzzFeed is geen reactie van Apple gekomen.

Lees meer over Apple

Bron: BuzzFeed
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen