‘Apple houdt Spotify-update tegen uit angst voor concurrentie’

Erwin Vogelaar
30 juni 2016, 19:26
2 min leestijd
‘Apple houdt Spotify-update tegen uit angst voor concurrentie’

Spotify stelt dat Apple een app-update tegenhoudt uit angst voor concurrentie met Apple Music. Spotify doet het nog altijd een stuk beter dan Apples muziekdienst.

Lees verder na de advertentie.

Apple Spotify

Apple Music is een jaar oud en heeft inmiddels 15 miljoen betalende gebruikers. De dienst blijft echter nog achter op de 30 miljoen van Spotify. Spotify stelt nu dat Apple een nieuwe versie van de Spotify-app blokkeert om deze concurrentiestrijd. In een brief van Spotify aan de topadvocaat van Apple, stelt het bedrijf dat Apple schade doet aan Spotify en zijn klanten door de nieuwe versie van de iOS-app tegen te houden. Apples houdt de update tegen, omdat het bedrijf wil dat Spotify Apples betaalsysteem gebruikt.

apple spotify

In de brief schrijft Horacio Gutierrez van Spotify: “Dit zet een problematisch gedragspatroon van Apple door, waarbij het bedrijf het concurrentievermogen van Spotify op iOS als een rivaal van Apple Music vermindert en uitsluit.” De brief gaat later verder met: “We kunnen niet blijven zwijgen als Apple het App Store-goedkeuringsproces gebruikt als een wapen om concurrenten schade aan te doen.”

Spotify heeft het afgelopen jaar vaker kritiek had op Apple. Voornamelijk over dat Apples regels voor abonnementen andere muziekdiensten negatief beïnvloeden, terwijl ze Apple Music positief beïnvloeden. Zo vraagt Apple om dertig procent van de inkomsten die met abonnementen via het iTunes-betaalsysteem verdient worden. Daarnaast wil het bedrijf niet dat app-makers alternatieve abonnementsopties promoten in hun iOS-apps. Deze regels zijn in 2011 opgesteld en toen kreeg het bedrijf al veel kritiek.

Inmiddels hebben de meeste bedrijven zich er bij neergelegd. Spotify heeft ook al jaren het betaalsysteem van Apple gebruikt en daarom vraagt het bedrijf zijn klanten ook dertig procent meer abonnementsgeld op iOS dan op andere systemen. Sinds de start van Apple Music een jaar geleden, is Spotify echter luider in zijn kritiek geworden.

Lees het laatste nieuws over Spotify

Bron: recode
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu