Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Apple investeert in slimme videobewerking met overname van Spektral

Lars Paijmans
10 oktober 2018, 10:31
1 min leestijd
Apple investeert in slimme videobewerking met overname van Spektral

Apple heeft stilletjes het Deense bedrijf Spektral overgenomen voor 27 miljoen dollar. Wat is het bedrijf uit Cupertino hier mee van plan?

Lees verder na de advertentie.

Apple neemt techbedrijf Spektral over

Volgens de Deense zakenwebsite Børsen heeft Apple 200 miljoen kroon (zo’n 27 miljoen euro) betaald om Spektral over te nemen. De grote vraag is nu natuurlijk waarom Apple interesse heeft in deze Deense onderneming.

Als we kijken naar wat Spektral doet, wordt dit al snel duidelijk. Het bedrijf specialiseert zich in videosoftware, waarmee je gemakkelijk bepaalde onderdelen uit een shot kunt selecteren.

Met een druk op de knop kun je hierdoor bijvoorbeeld een persoon op een foto of video selecteren en wegknippen, of op een andere plaats wegzetten. Dit gebeurt allemaal met machine learning, iets waar Apple zijn apparaten steeds beter voor geschikt maakt. Zo hebben de nieuwe iPhone XS en iPhone XS Max een speciale coprocessor die zich volledig op machine learning richt.

Machine learning staat centraal

Dankzij machine learning herkent de software automatisch de afzonderlijke onderdelen van een foto. Daardoor is de voorgrond gemakkelijk van de achtergrond te scheiden is en je objecten of personen kunt selecteren zonder deze handmatig uit te snijden. “Taken die vroeger door mensenhanden gedaan moesten worden, kunnen tegenwoordig volledig door algoritmes worden opgelost”, zo schrijft Spektral op zijn website.

De mogelijkheid om op deze manier heel gemakkelijk beelden te bewerken, zouden goed van pas komen in allerlei verschillende programma’s van Apple. Denk bijvoorbeeld aan videobewerkingssoftware iMovie, of de Clips-app waarmee Apple fotobewerking op je iPhone zo gemakkelijk mogelijk probeert te maken.

De mogelijkheid bestaat ook dat Apple aan een compleet nieuwe app werkt voor het bewerken van foto’s en video’s, aan de hand van deze techniek. Wanneer we de resultaten zien van deze Spektral-overname is nog niet duidelijk.

Bron: Spektral
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu