Waarom Apple wordt aangeklaagd voor bugs die het niet veroorzaakt heeft

Lars Paijmans
16 januari 2018, 9:40
2 min leestijd
Waarom Apple wordt aangeklaagd voor bugs die het niet veroorzaakt heeft

Het lijkt erop dat Apple een groot deel van dit jaar in de rechtszaal door zal brengen. Maar waarom wordt Apple als schuldige gezien voor iets wat zij niet veroorzaakt hebben?

Lees verder na de advertentie.

Waarom Apple Spectre Meltdown aanklachten krijgt

Een paar weken geleden werd het internet opgeschud door de ontdekking van Spectre en Meltdown. Twee grote kwetsbaarheden die de beveiliging van zo’n beetje alle mobiele apparaten in gevaar brengt. Omdat de fout niet alleen in software maar ook in de processors van Intel, ARM, AMD en Nvidia verwerkt zit, maakt dit het extra lastig om hier een goede oplossing voor te vinden.

Apple Spectre Meltdown

In het geval van Apple zijn alle iPhones, iPads, Apple TV’s en iPod Touches met een A4- tot een A11- chip kwetsbaar, omdat deze gebaseerd zijn op de architectuur van de ARM chips. Dat is voor twee Amerikanen reden genoeg om Apple voor de rechter te slepen, namens iedereen met een apparaat dat in de bovengenoemde categorie valt.

De aanklacht stelt dat hoewel Apple niet verantwoordelijk is voor de fout, ze er wel voor gezorgd hebben dat de kwetsbaarheid voor zoveel mensen een gevaar vormt. Omdat Apple al sinds juni 2017 op de hoogte zou zijn van dit probleem, stellen de aanklagers dat het bedrijf te lang niets gedaan heeft om het op te lossen.

Lees ook: Alle iPhones en Macs kwetsbaar voor groot beveiligingslek: dit moet je doen

Een druk jaar voor de rechtszaal

“En als Apple echt een adequate oplossing uitbrengt, haalt dit de processorsnelheid met vijf tot dertig procent naar beneden”, aldus de klacht. Pas toen de twee kwetsbaarheden groot in het nieuws kwamen, bracht Apple dezelfde week nog een update uit die de gevaren ervan inperkt. Volgens het bedrijf zorgen deze oplossingen niet of nauwelijks voor vertraging.

Ondertussen neemt ook het aantal aanklachten over Apples accuproblemen toe. Sinds het bedrijf toegaf dat ze de prestaties van oudere iPhones inperken om de accu te verlengen, stapten wereldwijd talloze mensen naar de rechter. In onze uitgebreide FAQ lees je alles over hoe jij hierdoor ook je iPhone-accu voor een lage prijs kunt laten vervangen.

Lees ook: Apples goedkope iPhone-accureparaties: 10 vragen en antwoorden op een rij

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Macrumors
Categorie: Apple
Thema: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen