Opinie: Heeft Apple een slimme speaker nodig?

Rutger Otto
6 oktober 2016, 20:02
3 min leestijd
Opinie: Heeft Apple een slimme speaker nodig?

Google heeft Home, Amazon heeft Alexa. Wat heeft een slimme speaker in je huis voor nut en is het voor Apple de moeite waard om ook een speaker uit te brengen die werkt met Siri?

Lees verder na de advertentie.

Spraakassistenten

Hoewel je er misschien niet veel gebruik van maakt, is een iPhone zonder Siri nauwelijks meer voor te stellen. Wil je een herinnering opslaan of een timer instellen, dan is Siri vaak het snelst. Ook andere bedrijven werken aan dit soort persoonlijke assistenten. Google Assistent is daar een voorbeeld van, of Cortana van Microsoft. De slimme assistent Viv, gemaakt door oud-medewerkers van de oorspronkelijke Siri, is inmiddels in handen van Samsung.

Google Home

Siri

Dit soort kunstmatige intelligentie, waar je vragen aan kunt stellen en die je commando’s kunt geven om taken uit te voeren, gaan verder dan je telefoon. Zo is Siri inmiddels ook te vinden op de Apple Watch, de Mac en de Apple TV en kun je de assistent straks oproepen via de draadloze AirPods. Zo is Siri altijd in de buurt.

Siri is in de thuissituatie alleen nog niet vertegenwoordigd in een speaker. De concurrentie werkt daar ondertussen wel aan. Google komt met de Home, een slimme speaker die niet alleen muziek speelt, maar ook reageert op spraakcommando’s. Je kunt Home vragen om muziek af te spelen, maar andere vragen beantwoordt hij ook, zoals wat voor weer het wordt of wat de sportuitslagen van afgelopen weekend waren. Hij voert zelfs gesprekken. Google treedt met Home in de voetsporen van Amazon Echo, de speaker die werkt met Amazons assistent Alexa.

Apple speaker

De mogelijkheid bestaat dat Apple achter de schermen ook aan een eigen speaker werkt. Daarover gaan al maandenlang geruchten. In mei schreef The Information al dat Apple aan een concurrent voor Google Home zou werken, een speaker met Siri-ondersteuning. Ook moet het mogelijk zijn om via stemcommando’s apparaten te bedienen die zijn aangesloten op HomeKit.

Een paar weken geleden dook het gerucht wederom op. Volgens de doorgaans betrouwbare Mark Gurman van Bloomberg werkt Apple zelfs al sinds 2014 aan de speaker. Een eerste prototype is inmiddels gemaakt. Om zich te onderscheiden van concurrentie zou er een betere microfoon en speaker in het apparaat verwerkt zijn. Ook zou Apple experimenteren met sensoren die de gezichtsuitdrukking van gebruikers kunnen herkennen. Siri zou op basis van je stemming en het aantal mensen in de kamer anders reageren.

siri 5 jaar

Het is mogelijk

Apple heeft nog niet eerder een speaker uitgebracht, maar het is altijd een bedrijf geweest dat zich op muziek richtte. Denk maar aan de iPods. Nu Apple een eigen muziekdienst heeft én Beats in handen heeft, zou het geen verrassing zijn als er vroeg of laat een Apple-speaker verschijnt.

Heeft Apple een slimme speaker nodig? Nee. Met een iPhone heb je de assistent altijd bij de hand. Met de AirPods moet het gebruik van Siri helemaal naadloos gaan verlopen, want dan spreek je in het luchtledige en krijg je antwoord via je oren terug. Thuis kun je de Apple TV ervoor gebruiken. Als hub in de huiskamer zou een speaker echter wel goed tot zijn recht komen; een apparaat waarmee je alles regelt. Je vraagt om informatie, regelt de verlichting en je speelt Apple Music ermee af. ‘Hé Siri, speel Exit Music.’

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen