Waarom Apple een unieke positie heeft om smartphoneverslaving te bestrijden

Lars Paijmans
17 april 2018, 9:02
2 min leestijd
Waarom Apple een unieke positie heeft om smartphoneverslaving te bestrijden

Eén van de bedenkers van de iPod legt uit waarom Apple als geen ander bedrijf het voor elkaar kan krijgen om mensen bewuster met hun smartphones om te laten gaan. Maar sta jij open voor dit soort functies?

Lees verder na de advertentie.

Hoe Apple smartphoneverslaving kan bestrijden

Tony Fadell, ex-Apple topman en ook wel de ‘vader van de iPod’ genoemd, legt in een gesprek met Wired uit dat Apple een verantwoordelijkheid heeft op dit gebied. Hij vergelijkt het groeiende probleem van smartphoneverslaving met advies voor gezondere voeding.

“We hebben een manier nodig om onze inname van digitale content te meten. Pas dan kunnen we inzien hoe intensief we een smartphone gebruiken en daar actie op ondernemen”, aldus Fadell. Hij stelt dat bijna niemand weet hoe je een gematigd en gezond digitaal leven leidt. “Smartphone-makers en app-ontwikkelaars moeten hier nu de verantwoordelijkheid voornemen, voordat het te laat is en de overheid besluit om in te grijpen.”

Lees ook: 5 praktische tips om je iPhone minder verslavend te maken

Het klinkt misschien averechts voor Apple om klanten juist minder met hun iPhone in de weer te laten zijn, maar daar is de oud-Apple topman het niet mee eens. Hij gelooft dat het juist een manier kan zijn om het huidige aantal gebruikers te behouden en zelfs te laten groeien.

Apple smartphoneverslaving

Omdat Apple als geen ander de software en hardware van zijn producten beheerst, hoopt Fadell dat het bedrijf hier zijn voordeel mee doet. In plaats van een losse app te downloaden, kan Apple een dienst die het iPhone-gebruik in kaart brengt en tips geeft inbouwen in iOS zelf. Dit verbetert niet alleen de kwaliteit ervan, maar verlaagt ook de drempel om er gebruik van te maken.

Op je iPhone kun je nu al zien hoe lang en hoe vaak je bepaalde apps gebruikt, dus kan Apple deze data ook inzetten om gebruikers meer inzicht te geven in de manier waarop ze hun iPhone (teveel) gebruiken.

Een iPhone ‘leesmodus’

“Apple zou bijvoorbeeld een ‘luistermodus’ of ‘leesmodus’ kunnen toevoegen”, stelt hij voor. “Zonder door instellingen te hoeven graven verandert je iPhone daardoor in een e-reader, zonder continu te trillen en notificaties te versturen.” Bovendien sluit het aan bij Apples missie om te helpen gezonder te leven.

De discussie over smartphoneverslaving en de rol die Apple hierin speelt barstte een aantal maanden geleden los. Twee grote investeerders trokken toen aan de bel en verzochten het bedrijf uit Cupertino om actie te ondernemen. Vervolgens beloofde Apple in februari dat iOS 12 dit najaar een functie bevat voor ouders om het iPhone- en iPad-gebruik van hun kinderen beter aan banden te leggen, en in te zien. Laten we hopen dat deze maatregelen niet alleen voor kinderen worden getroffen.

Lees ook: Dit zeggen onderzoeken over gevolgen smartphonegebruik bij kinderen

Bron: Wired
Categorie: Apple
Thema: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen