‘Apple presenteert smart home-platform tijdens WWDC’

Rutger Otto
26 mei 2014, 17:46
2 min leestijd
‘Apple presenteert smart home-platform tijdens WWDC’

Apple werkt aan een nieuw softwareplatform die je iPhone verandert in een afstandsbediening om apparatuur in je huis mee te regelen, zoals licht, beveiligingssystemen en huishoudelijke apparaten. Dit platform zou het bedrijf volgende week tijdens de WWDC tonen.

Lees verder na de advertentie.

apple smart home klein

Bronnen vertellen dit aan de Financial Times. Als Apple smart home toepassingen inderdaad omarmt, stapt het volledig in de wereld van ‘The Internet of Things’. Het bedrijf wordt dan ook op dat gebied een groot concurrent van onder meer Google, dat begin dit jaar Nest Labs kocht voor 3,2 miljard dollar, een startup die op internet aangesloten thermostaten en rookmelders maakt. Ook Samsung is op dit gebied actief met koelkasten, wasmachines en tv’s die via smartphones en smartwatches bestuurd kunnen worden.

Lampen en thermostaat bedienen met Apple smart home

Met een softwareplatform zou je iPhone bijvoorbeeld aangesloten kunnen worden op je lampen in huis, die ’s avonds aanspringen als je van je werk thuiskomt en je iPhone maakt verbinding met wifi net voordat je binnenstapt. Op zo’n systeem heeft Apple eind vorig jaar een patent aangevraagd.

Apple kan met een dergelijk systeem eveneens haar ecosysteem uitbreiden. Nu is het zo dat iPad, iPhone en Mac goed overweg kunnen, straks zal dat zijn uit te breiden naar lampen, thermostaten en tv (wellicht een nieuwe Apple TV). Ook zou het bedrijf uit Cupertino in gesprek zijn met apparaatmakers om nieuwe producten te maken voor in het smart home-systeem, die dan waarschijnlijk met het ‘Made for iPhone’ predikaat worden uitgegeven.

Eigen ecosysteem voor thuisapparaten

Apple verkoopt al een aantal slimme producten voor in huis, zoals Nest thermostaten en Philips Hue-lampen, maar die werken allemaal met eigen apps. Met het nieuwe software systeem moet alles via Apple zelf gaan verlopen, zodat je straks wellicht je slimme huis via één app bestuurt.

Of Apple de plannen volgende week bekend maakt, kun je meteen lezen op iPhoned. Lees alvast wat wij van Apples Worldwide Developer Conference verwachten op onze WWDC 2014 pagina. De WWDC vindt plaats van 2 tot en met 6 juni.

Lees meer Apple nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu