‘Apple gaat je nachtrust in de gaten houden zodat je uitgeruster opstaat’

24 november 2018, 10:01
2 min leestijd
‘Apple gaat je nachtrust in de gaten houden zodat je uitgeruster opstaat’

Apple gaat zich niet alleen overdag bezighouden met jouw gezondheid, maar ook tijdens je nachtrust. De iPhone-maker is bezig met een slaapmonitor waardoor je uitgeruster opstaat.

Lees verder na de advertentie.

Apple slaapmonitor: zo wordt je slaapritme verbeterd

Apple zet met iOS 12 en watchOS 5 in op het verbeteren van de gezondheid van haar gebruikers. Met Schermtijd wordt je iPhone minder verslavend en de valdetectie in de Apple Watch Series 4 schakelt automatisch hulp in wanneer je bent gevallen. Deze toevoegingen vinden nog niet plaats op de plek waar je een derde van je leven doorbrengt: je bed. Daar komt nu verandering in.

Apple is namelijk bezig met de ontwikkeling van een meetlat die tijdens de nacht je bewegingen meet. Op die manier kan gekeken worden hoe (on)rustig je slaapt, en hierop inspelen. De door Apple genoemde ‘slaapmonitor’ houdt onder meer je hartslag, kamertemperatuur en totale slaaptijd bij. De iPhone-maker gebruikt hiervoor de Beddit 3-slaapmat als basis.

Apple slaapmonitor

Het bedrijf hierachter werd vorig jaar door Apple overgenomen en houdt zich bezig met het verzamelen van slaapgegevens. Apple heeft afgelopen mei een patent ingediend waarin staat uitgelegd hoe men deze technologie gaat verbeteren. In de aanvraag worden twee manieren om slaapgegevens te monitoren beschreven. De eerste is een verbeterde versie van het huidige Beddit-systeem, dat voor 149 euro in de Apple Store te koop is.

Lees ook: Gids: Zo maakt iOS 12 je iPhone minder verslavend

Sensoren in je matras

De tweede manier is een stuk interessanter. Apple is van plan om jouw bed op te delen in kleine vierkantjes, waarbij in elk gedeelte sensoren worden geplaatst. Deze worden bijvoorbeeld verwerkt in een matrashoes, zodat je er tijdens het slapen niks van merkt. Naast primaire gegevens, zoals je hartslag, kunnen deze sensoren ook de druk die jouw lichaam op het bed uitoefent meten.

Apple slaapmonitor 2

Als je tijdens de nacht bijvoorbeeld op je zij draait, neemt de druk toe. Deze gegevens worden geregistreerd en later geanalyseerd, waaruit bijvoorbeeld blijkt dat je op dat moment in je slaapcyclus heftig begint te dromen. Apple beschrijft in het patent dat de slaapmonitor hier op in kan spelen en jouw nachtrust verbeteren, al is niet duidelijk hoe.

Zoals gezegd gaat het hier om een patent, dus het is altijd nog maar de vraag of de verbeterde slaapmonitor er ook daadwerkelijk komt. Gezien Apples nieuwe focus op gezondheid zou het echter wel in de plannen passen.

Lees meer artikelen uit ons thema Gezondheid

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu