De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Apple investeert in kunstmatige intelligentie met overname Silk Labs

Lars Paijmans
21 november 2018, 8:49
2 min leestijd
Apple investeert in kunstmatige intelligentie met overname Silk Labs

Apple zou het bedrijf Silk Labs overgenomen hebben, een startup die zich richt op kunstmatige intelligentie voor camera’s en speakers. Wat is het bedrijf uit Cupertino hier mee van plan?

Lees verder na de advertentie.

Apple neemt Silk Labs over

The Information schrijft dat Apple eerder dit jaar het volledige bedrijf heeft opgekocht, al is het bericht nog niet bevestigd. Silk Labs is een relatief kleine startup met een handje vol werknemers die nu allemaal bij Apple werkzaam zijn.

Door de website van Silk Labs te bekijken, krijgen we een goed beeld van de reden achter de beslissing om juist dit bedrijf over te nemen. De missie van Silk Labs is om ‘de volgende generatie van visuele- en audio-intelligentie naar slimme producten te brengen.’ Hiervoor benut de startup vernieuwende beeld- en stemherkenning.

Apple Silk Labs

Alle benodigde software is zo licht en compact, dat het volledig op de hardware van een camera verwerkt kan worden. Hierdoor komt de software onder meer van pas om je huis te beveiligen, statistieken in kaart te brengen, parkeerplaatsen in de gaten te houden en personen en objecten te herkennen.

Hierbij is er een grote nadruk op privacy, wat goed past bij Apple. Zo omschrijft Silk Labs een manier om kunstmatige intelligentie volledig lokaal op een apparaat te laten werken, zodat er geen gebruikersdata naar servers gestuurd hoeven te worden. Eerder deze week dook er toevallig ook een patent op van Apple waarin een offlineversie van Siri wordt omschreven.

Ex-Mozilla personeel

Silk Labs werd in 2015 opgericht door drie voormalig Mozilla-werknemers die aan Firefox OS werkten, een poging om een concurrent voor iOS en Android te ontwikkelen. De startup werd vooral bekend door de Kickstarter voor het product Sense, een apparaatje dat het ‘digitale brein’ van je slimme huis vormde. Het fungeerde als een schakel tussen alle andere slimme producten in je huis, zoals lampen, speakers en thermostaten.

Dit is lang niet de eerste startup op het gebied van kunstmatige intelligentie die Apple overneemt. In de afgelopen twee jaar zijn er meerdere bedrijven en personen bij Apple aan de slag gegaan om de kwaliteit van AI te verbeteren. De bekendste daarvan is John Giannandrea, Googles voormalige zoek- en AI-topman. Hij staat aan het hoofd van Apples machine learning en AI-strategie en zal mogelijk ook een rol hebben gespeeld in de overname van Silk Labs.

Lees ook: Hoe Apple zich meer dan ooit op Siri en machine learning focust

Het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu