EU bezorgd over Apples Shazam-overname, start grootschalig onderzoek

Lars Paijmans
24 april 2018, 9:22
1 min leestijd
EU bezorgd over Apples Shazam-overname, start grootschalig onderzoek

Krijgt Apple teveel macht over de muziekindustrie met de overname van Shazam? De Europese Commissie is bang van wel.

Lees verder na de advertentie.

EU onderzoekt Apple Shazam overname

De Europese Commissie is daarom een grootschalig onderzoek gestart om Apples overname van Shazam onder de loep te nemen. Apple nam de populaire muziek-app in december over, maar dit is nog steeds niet door de EU goedgekeurd.

Apple Shazam overname

Het onderzoek dat vier maanden zal duren moet de doorslag geven of de EU de overname goedkeurt of blokkeert. De grootste angst van de Commissie is dat Apple teveel invloed krijgt op de markt en de keuze tussen streamingdiensten beperkt.

Shazam en Apple zijn los van elkaar al twee grote en invloedrijke merken. Zo werd Apple Music in drie jaar tijd de op een na grootste muziekdienst ter wereld en is Shazam de populairste app om muziek te herkennen via je smartphone.

Lees ook: Waarom Apple muziekherkennings-app Shazam overneemt

Gevoelige klantgegevens

Daarnaast zegt EU-commissaris Margrethe Vestager in een verklaring dat ze vreest dat Apple door de overname aan gevoelige klantgegevens komt. Die data kan vervolgens gebruikt worden om klanten bij concurrerende muziekdiensten als Spotify weg te kapen. “Muziekfans moeten kunnen blijven genieten van aantrekkelijke aanbiedingen”, aldus Vestager.

Uiterlijk op 4 september zal de EU uitspraak doen over de zaak. Ondertussen heeft Apple na de overname van Shazam er niks meer over gezegd. De app werkt nog steeds als vanouds en vooralsnog zijn er geen plannen bekend over de toekomst van de dienst. Wie weet zien we hier meer van terug in iOS 12, de update die Apple in juni aankondigt op WWDC.

Lees het laatste nieuws over Apple

Categorie: Apple
Thema: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen