Apple schuldig aan prijsafspraken over e-books

Wouter Nijsen
10 juli 2013, 16:40
1 min leestijd
Apple schuldig aan prijsafspraken over e-books

Een Amerikaanse rechter heeft Apple schuldig bevonden van het maken van prijsafspraken met uitgevers. Hierdoor lagen de prijzen van e-books in iBooks en andere digitale boekenwinkels erg hoog.

ibooksEr komt nu een vervolgrechtszaak, waarin wordt bepaald hoe hoog de schadevergoeding wordt. Precieze details over de uitspraak zijn echter nog niet bekend. Reuters kwam met het nieuws van de uitspraak naar buiten.

Apple zou sinds 2009 met vijf verschillende uitgevers afspraken hebben gemaakt over de prijzen van e-books. Dit deed het bedrijf in de aanloop naar de lancering van zijn immens populaire iPad. Volgens U.S. District-rechter Denise Cote had Apple het dwarszitten van grote concurrent Amazon hiermee als voornaamste doel voor ogen.

Uitgevers schikten, Apple streed

Apple ging de gerechtelijke strijd uiteindelijk aan; de vijf uitgevers schikten. Zij hadden er kennelijk minder vertrouwen in. Volgens Cote hebben de prijsafspraken ertoe geleid dat bepaalde e-books opeens 12,99 tot 14,99 dollar kostten, waar die prijs eerst rond de 9,99 dollar lag bij Amazon.

Apple heeft altijd beweerd slechts met één uitgever contact te hebben gehad, en dat de rest onderling moet zijn afgesproken. In Europa schikte het bedrijf uit Cupertino overigens na het ontvangen van een vergelijkbare aanklacht.

Eerder vandaag werd ook al bekend dat Apple een aanklacht tegen Amazon heeft laten vallen, over de merknaam ‘app store’.

Bron: Reuters

Categorie: Apple
Spotlight: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Black Friday