Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Apple verwijdert Schermtijd-concurrenten uit App Store: dit is waarom – update

Michel van 't Klaphek
2 mei 2019, 19:58
2 min leestijd
Apple verwijdert Schermtijd-concurrenten uit App Store: dit is waarom – update

Apple heeft meerdere apps voor ouderlijk toezicht uit de App Store verwijderd. Deze Schermtijd-‘concurrenten’ geven ouders de mogelijkheid om te controleren wat kinderen op hun iPhone doen. Twee apps hebben een aanklacht bij de Europese Commissie ingediend.

Update 2 mei 19:58 uur: OurPact, de maker van een verwijderde Schermtijd-app, heeft via een uitgebreide blogpost op Medium gereageerd. Het bedrijf zegt dat men inderdaad gebruik maakt van MDM-techniek, maar dat het geen andere keus had. Volgens OurPact is dit namelijk de enige manier waarop Schermtijd-apps kunnen werken.

Lees verder na de advertentie.

“OurPact zou niet kunnen werken zonder MDM: het is de enige techniek waarmee je apparaten op afstand kunt beheren”, zo begint het statement. “Apple zegt dat het gebruik van MDM veiligheidsrisico’s oplevert. Dit is gek, want iedere partij die gebruik wil maken van deze technologie wordt handmatig door Apple-personeel gescand. Bovendien kan Apple alle gegevens inzien, waardoor het dus altijd de controle houdt.” Apple heeft nog niet op de verklaring gereageerd.

Origineel bericht van 29 april:

Apple Schermtijd-concurrenten verwijderd uit App Store

Dat meldt The New York Times. Apple verwijderde elf van de zeventien populairste apps voor ouderlijk toezicht, zoals OurPact en Mobicip. Ook werden enkele minder gedownloade applicaties de deur gewezen. Het krantenartikel suggereert dat de verwijdering te maken heeft met het promoten van de Schermtijd-functie, maar dat is volgens Apple niet waar.

iOS 12 schermtijd

In reactie op een bezorgde fan legt Phil Schiller, vicepresident marketing bij het bedrijf uit Cupertino, uit waarom men de apps heeft verwijderd. Volgens de topman gebruiken de programma’s een techniek die niet is toegestaan: Mobile Device Management (MDM). Deze technologie is bedoeld voor zakelijke iOS-gebruikers, zodat bedrijven hun werknemers kunnen controleren.

MDM is niet bedoeld voor makers van ouderlijk toezicht-apps, legt Schiller uit. Dankzij de techniek kunnen de ontwikkelaars namelijk precies zien wat kinderen op hun iPhone of iPad doen, al verleggen ze die verantwoordelijkheid in praktijk dus naar de ouders. In theorie is dit wél mogelijk en dat stoort Schiller: “Niemand, behalve jij, zou onbeperkte toegang mogen hebben om het apparaat van je kind te beheren.”

Aanklacht

Verder legt de topman uit dat de apps ook een veiligheidsgevaar opleveren. Hackers zouden namelijk kwaadaardige bestanden kunnen installeren via de MDM-techniek, omdat de apps onbeperkte toegang hebben. Schiller sluit af door te zeggen dat programma’s die geen gebruikmaken van de ‘spionage’-software welkom zijn in de App Store.

De makers van de apps Kidslox en Qustodio laten het er niet bij zitten en hebben een aanklacht ingediend bij de Europese Commissie. Het is nog niet bekend wanneer deze zaak wordt opgepakt.

Meer over Schermtijd

Schermtijd is Apples antwoord op iPhone-verslaving. De functie werd toegevoegd met iOS 12 en maakt niet alleen jouw telefoongebruik inzichtelijk, maar reikt je ook handvatten aan om er iets aan te doen. Lees onze Schermtijd-gids of kijk de video hieronder. Ook hebben we een aantal tips om je iPhone minder verslavend te maken.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu