De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

Patenttrol wil dat Apple stopt met FaceTime en iMessage

Rutger Otto
27 mei 2016, 8:59
2 min leestijd
Patenttrol wil dat Apple stopt met FaceTime en iMessage

Apple heeft het weer met VirnetX aan de stok. Het bedrijf zoekt 190 miljoen dollar bovenop de eerder gevraagde schadevergoeding van 625 miljoen dollar, omdat Apple patenten zou hebben geschonden.

Lees verder na de advertentie.

Apple schadevergoeding voor patentinbreuk

VirnetX is naar de rechtbank in Texas gestapt om af te dwingen dat Apple stopt met het aanbieden van zijn diensten FaceTime en iMessage aan klanten. Eerder dit jaar won de patent troll al 625 miljoen dollar van Apple in een zaak over verschillende functies van iOS die inbreuk maakten op patenten van VirnetX.

Het bedrijf wil daar nu nog eens 190 miljoen bovenop, schrijft Law360. Maar een schadevergoeding is niet langer genoeg, vindt VirnetX. Apple moet FaceTime en iMessage helemaal sluiten, omdat de schade die het aan VirnetX zou hebben aangericht, niet meer te repareren is.

System and Security Info verwijderd

Patenttrol

Critici van bedrijven zoals VirnetX noemen dit patenttrollen. Dit zijn vaak kleinere firma’s die hun ideeën laten vastleggen zonder er een product of dienst van te maken. Die patenten kunnen ze verkopen aan andere, grotere bedrijven, maar als merken de ideeën gebruiken zonder overeenkomst, dan kan de patenttrol ze aanklagen. Dat levert vaak miljoenen op.

Ook Microsoft had het al aan de stok met VirnetX. In 2010 betaalde het bedrijf 100 miljoen dollar en in 2014 nog eens 23 miljoen dollar in een zaak rond Skype.

Apple tegen VirnetX

Apple heeft het al jaren met VirnetX aan de stok om FaceTime en iMessage. In 2012 moest Apple al een schadevergoeding van 368,2 miljoen dollar betalen, al ding dat toen niet door. Eerder dit jaar werd door VirnetX 532 miljoen dollar van Apple geëist voor patentinbreuk. Dat bedrag steeg een maand later naar 625,6 miljoen dollar, omdat de jury vond dat Apple opzettelijk inbreuk maakte.

Hoewel Apple de schadevergoeding heeft betaald, vindt VirnetX het nog steeds niet genoeg. Apple is daarom van mening dat er verandering moet komen in de wetgeving rondom patenten.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Law360
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu