Rusland beschuldigt Apple van het maken van illegale prijsafspraken

Lars Paijmans
15 maart 2017, 9:01
1 min leestijd

Apple is door de Russische mededingingsautoriteit schuldig bevonden aan het maken van prijsafspraken. Hierdoor kon Apple de iPhone-prijs gegarandeerd hoger houden dan anders het geval zou zijn. Deze Apple Rusland prijsafspraken kunnen een fikse boete betekenen.

Lees verder na de advertentie.

Schuldig aan Apple Rusland prijsafspraken

Apple zou de Russische markt nauwlettend in de gaten hebben gehouden. Iedere keer als een verkoper een iPhone extra goedkoop verkocht, nam het bedrijf direct contact op. Vervolgens zou Apple vragen om de prijs terug te zetten.

Apple Rusland prijsafspraken

Gebeurde dit niet, dan verbrak Apple het contact, zo schrijft The Financial Times. Door te dreigen met het verbreken van het contact, kon Apple bijna dwingen om de prijzen hoger te houden. Dit gaat tegen de marktwerking in en zorgt er uiteindelijk voor dat Russen meer voor een nieuwe iPhone betalen dan anders het geval zou zijn geweest.

Deze tactiek paste Apple jarenlang toe, tot aan de iPhone 6S. Pas sinds de iPhone 7 zou dit volgens de mededingingsautoriteit niet meer gebeuren. Uit het onderzoek zouden in ieder geval geen nieuwe gevallen meer zijn ontdekt. Apple zou bovendien mee hebben gewerkt met het onderzoek van Rusland en benadrukt dat deze praktijken inmiddels gestopt zijn. Daarnaast heeft Apple toegezegd in de toekomst dit soort situaties te voorkomen.

In hoger beroep, of een boete betalen

Na de uitspraak van Rusland heeft Apple drie maanden de tijd om in beroep te gaan. Gebeurt dit niet of wordt het bedrijf ook hier schuldig bevonden, dan hangt er een flinke boete boven het hoofd. Deze kan namelijk oplopen tot vijftien procent van de totale iPhone-verkoop in Rusland.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen