Apple wil artiesten simpeler betalen via streamingdiensten

Rutger Otto
16 juli 2016, 9:46
2 min leestijd
Apple wil artiesten simpeler betalen via streamingdiensten

Het uitbetalen van platenmaatschappijen en artiesten kan een stuk gemakkelijker, vindt Apple, dat een voorstel heeft ingediend bij de U.S. Copyright Royalty Board. Maar het kan ertoe leiden dat Spotify duurder wordt.

Lees verder na de advertentie.

Apple royalty’s voor artiesten

Op dit moment betalen streamingdiensten artiesten en uitgevers tussen de 10,5 procent en 12 procent van hun totale opbrengst, schrijft Bloomberg, dat het nieuws naar buiten bracht. Via een hoop omwegen en verdelingen (een ‘ingewikkelde formule’, noemt Bloomberg het) komt het streaminggeld pas bij de artiest terecht. En dat moet makkelijker, als het aan Apple ligt.

Het bedrijf heeft een voorstel ingediend bij het Copyright Royalty Board in de Verenigde Staten, waarmee het proces versimpeld en transparanter moet worden. In het voorstel staat dat een artiest 0,00091 dollar moet krijgen voor elke stream; ofwel 9,1 cent per honderd streams van een nummer. Daarmee zouden honderd streams een artiest evenveel opbrengen als één download.

Apple Music verlengen

Vast bedrag

Dat is een duidelijk model, waar vooral artiesten en platenmaatschappijen waarschijnlijk blij van worden. Maar het runnen van een gratis streamingdienst kan hierdoor een stuk prijziger worden. Dit soort diensten moeten namelijk een minimumprijs gaan hanteren, in plaats van dat ze een percentage afstaan van de opbrengst. YouTube en Spotify zijn bedrijven die het zo aanpakken. Omdat Apple geen gratis dienst biedt, blijft het zelf buiten schot.

Het is echter de vraag of het voorstel van Apple daadwerkelijk voet aan de grond krijgt. Het Copyright Royalty Board denkt op dit moment na over het potentieel vaststellen van mogelijke wettelijke tarieven voor 2018 tot 2022. Het is onduidelijk of Apples idee daar nog een rol in zal spelen.

Apple Music en Spotify

Apple Music, de streamingdienst van Apple, heeft op dit moment zo’n 15 miljoen betalende abonnees. Dat kreeg het bedrijf in een jaar voor elkaar. Rivaal Spotify heeft er nog twee keer zoveel. Volgens Spotify groeide de dienst alleen maar meer toen Apple de markt betrad. Maar hoewel er meer Spotify-gebruikers zijn en er meer omzet wordt gedraaid, draait het bedrijf nog steeds verlies door dure royalty’s.

Lees meer over Apple Music

Bron: Billboard
Categorie: Apple
Thema's: Apple Music, Spotify

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen