Apple weet waar je router staat – en hierom is dat een probleem

Yannick Chalkiopoulos
24 mei 2024, 13:00
3 min leestijd
Apple weet waar je router staat – en hierom is dat een probleem

Uit onderzoek blijkt dat Apple weet waar je router staat, dat misschien een groter probleem is dan je zelf denkt. Wij vertellen je hoe je dat voorkomt.

Lees verder na de advertentie.

Apple weet waar je router staat

Onderzoekers van de Universiteit van Maryland hebben een interessante ontdekking gedaan, want Apple weet mogelijk waar de router staat in je woning. Verschillende diensten van Apple maken gebruik van locatiebepaling. Zo is ‘Zoek mijn’ beschikbaar op iPhones, iPads, Macs en Apple Watches, gebruikt Kaarten je locatie en wordt je locatie gebruikt voor het versturen van een SOS-noodoproep.

De onderzoekers van de Universiteit van Maryland hebben mogelijk een probleem ontdekt in deze locatiebepaling. Dat probleem zorgt ervoor dat Apple weet waar je router staat. En dat is niet alles, want daardoor hebben ook onbevoegden toegang tot de locatie van je router. Dat heeft te maken met de manier waarop Apple je locatie bepaalt, want daarvoor worden veel meer gegevens verzameld dan nodig is.

iPhone wifi

Locatiebepaling via wifi-netwerken

Het bepalen van de locatie of het gebruiken van het GPS-signaal van de iPhone kost veel energie, waardoor de batterij van je telefoon sneller leeg gaat. Om dat te voorkomen zoekt Apple naar andere manieren om je locatie vast te stellen. Eén daarvan is het analyseren van de wifi-netwerken in je omgeving. Door de signalen van omliggende netwerken te meten, wordt vastgesteld waar je iPhone zich ongeveer bevindt. Apple gebruikt daar dus de routers in je omgeving voor.

Zo hebben Apple (en Google overigens ook) een eigen database met actieve Wifi-based Positioning Systems (WPS). Dit is niks geks, want door middel van lokale netwerken wordt je locatie bepaalt. Onderzoekers hebben ontdekt dat Apple’s WPS niet alleen een verzoek stuurt naar de dichtstbijzijnde routers, maar de locatie opvraagt van maar liefst 400 netwerken in de buurt van de iPhone.

Vervolgens wordt de locatie van deze grote hoeveelheid netwerken doorgestuurd naar Apple. In Apple’s database staat zo de precieze locatie van enorm veel routers. De onderzoekers hebben berekend dat ongeveer 3 miljoen willekeurige netwerken geregistreerd staan in de database. Daar komen nog 488 miljoen bij, die eerder zijn gebruikt voor locatiebepaling. De kans is dus groot dat je router bekend is bij Apple, ook als je geen Apple-apparaat gebruikt.

Hoeveelheid willekeurige netwerken die vermoedelijk in Apple's databank zijn opgenomen.
Hoeveelheid willekeurige netwerken die vermoedelijk in Apple’s databank zijn opgenomen volgens het onderzoek.

Zo (doe je een poging) om dat te voorkomen

Dat deze netwerken geregistreerd staan bij Apple heeft als voordeel dat de GPS van je iPhone erg nauwkeurig is. Zo zie je de locatie bij Kaarten vaak op de meter precies, ook als je slecht (mobiel) bereik hebt. Toch noemen de onderzoekers ook een aantal nadelen, zo konden ze het Starlink-netwerk in Oekraïne probleemloos identificeren en netwerken in de Gazastrook analyseren. Als die informatie in de verkeerde handen valt kan er veel misgaan volgens de onderzoekers.

Voor de gemiddelde gebruiker zal het geen enorm probleem zijn dat de router bekend is bij Apple. Wil je Apple geen toegang geven om je netwerk op te nemen in de databank? Dan moet je de naam van je netwerk laten eindigen op ‘_nomap’ (zonder de aanhalingstekens). Je router komt dan op een lijst te staan van netwerken die niet worden meegenomen in de database. Toch is dat allesbehalve zeker volgens de onderzoekers, maar het is het proberen waard.

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten. Dan mis je nooit meer een Apple-nieuwtje!

Bron afbeelding: Krebs on Security
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu