Grootste winst ooit voor Apple dankzij iPhone 6 en iPhone 6 Plus

Rutger Otto
28 januari 2015, 8:49
2 min leestijd
Grootste winst ooit voor Apple dankzij iPhone 6 en iPhone 6 Plus

Apple heeft de kwartaalcijfers van Q1 2015 bekendgemaakt. In de laatste maanden van 2014 verkocht Apple maar liefst 74,5 miljoen iPhones, een recordaantal. Een jaar eerder lag het aantal verkochte iPhones nog op 51 miljoen.

Lees verder na de advertentie.

Enorm Apple record

Dat blijkt uit cijfers van Apple zelf. Het bedrijf uit Cupertino verkocht nooit eerder zoveel iPhones. “Er was meer vraag naar Apple-producten dan ooit”, zei CEO Tim Cook. Dat blijkt wel, want het bedrijf verkocht 46 procent meer iPhones dan een jaar eerder. De verkopen zijn vooral te danken aan de nieuwe iPhones, die rond de feestdagen goed verkochten. De iPhone 6 ging vaker over de toonbank dan de iPhone 6 Plus, hoewel hierover geen precieze cijfers naar buiten zijn gebracht.

Nooit eerder boekte een beursgenoteerd bedrijf zoveel winst

Deel van dit succes komt door de populariteit van iPhones in China. De verkoop van Apple-toestellen steeg in dat land met zo’n 70 procent. Analisten denken dat China over een tijdje de belangrijkste markt voor Apple is.

iPhone 6 verkopen

Grootste omzet van een bedrijf ooit

Apple boekte flink omzet in het vierde kwartaal, namelijk 74,6 miljard dollar. In de laatste drie maanden van 2014 stond de winst-teller op 18 miljard dollar. Dat is niet alleen een record voor Apple, maar geen enkel beursgenoteerd bedrijf verdiende ooit zoveel geld in een kwartaal. Omgerekend maakte Apple gemiddeld 200 miljoen dollar winst per dag.

ipadair2

Naast iPhones verkocht Apple 5,5 miljoen Macs, dat is meer dan een jaar eerder. Van de iPad verkocht het bedrijf er 21,4 miljoen, wat ruim vier miljoen minder is dan in het laatste kwartaal van 2013. Een flinke dip van 17,7 procent, maar Cook blijft positief over het apparaat. “Ik geloof echt dat de iPad een geweldig product is en om dat we nog genoeg kunnen innoveren denk ik dat er nog steeds een zonnige toekomst voor is.”

Tim Cook meldde dat er inmiddels een miljard iOS-toestellen zijn verkocht. Het miljardste apparaat ging in november over de toonbank; een 64GB iPhone 6 Plus.

Lees meer over Apple

Bron: Apple
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 6
Apple iPhone 6

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu