Apple reageert op geruchten over deelname aan ‘PRISM’
Roel van Hout

De afgelopen week stond het nieuws grotendeels in het teken van ‘PRISM’, het geheime project van de Amerikaanse veiligheidsdienst. Deze zou met hulp van allerlei bedrijven, ook Apple, wereldwijd burgers hebben bespioneerd.

apple logo

In een brief reageert Apple op de geruchten dat Apple de persoonlijke informatie en telefoon-logs van iPhone-gebruikers zou hebben gepubliceerd. Volgens Apple is het door de National Security Agency meerdere duizenden keren gevraagd om informatie over klanten te verstrekken. De juridische afdeling zou echter ieder verzoek nauwkeurig hebben bestudeerd. Zo min mogelijk informatie zou enkel als het echt niet anders kon zijn overgedragen.

Apple stelt dat onder deze verzoeken de meest voorkomende van de politie afkomstig zijn. In dat geval gaat het om onderzoek naar diefstal en andere misdaden als kidnappingen. Ook in het geval van een zoektocht naar een vermist persoon met Alzheimer of bij het proberen een zelfmoord te voorkomen schoot Apple te hulp.

Apple onderstreept echter dat gesprekken via FaceTime of iMessage zo versleuteld zijn, dat deze voor het bedrijf zelf niet te lezen zijn. Ook slaat Apple geen informatie op over de locatie van klanten. Opdrachten aan Siri worden ook verwijderd, aldus Apple in de brief die te lezen is op de homepage van het bedrijf.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.