‘Apples recordbedrag aan onderzoek hint naar compleet nieuwe producten’

Lars Paijmans
20 maart 2018, 14:03
2 min leestijd
‘Apples recordbedrag aan onderzoek hint naar compleet nieuwe producten’

Apple is iets groots van plan. Het bedrijf gaf in de laatste maanden nog nooit zoveel geld uit aan Research & Development: een sterke aanwijzing dat compleet nieuwe producten op komst zijn.

Apple R&D bereikt nieuw record

Hoewel Apple altijd zijn best doet om nieuwe producten geheim te houden, lekt er vrijwel altijd vroegtijdig informatie uit. Deze info is afkomstig van analisten, bronnen bij Apple zelf of patenten die het bedrijf ingediend heeft.

Above Avalon ontdekte een nieuwe manier om te zien waar het bedrijf uit Cupertino achter de schermen mee bezig is. Zij brachten de kosten in kaart die Apple per jaar en per kwartaal uitgeeft aan Research & Development; de tak van het bedrijf dat onderzoek doet naar nieuwe producten en diensten.

Apple R&D

Voordat er een nieuwe product in de schappen ligt, moet deze uitgebreid op allerlei factoren getest worden. Is de behuizing stevig genoeg, zijn er geen gevaren voor consumenten en in welke situaties wordt het product gebruikt? Pas als er op al deze vragen een goed antwoord is, kan het product gereed worden gemaakt voor de verkoop.

Vooral als we op kwartaalbasis gaan kijken is goed te zien dat Apple sinds het derde kwartaal van 2017 enorme bedragen uitgeeft aan R&D. Als je deze piek naast andere pieken in het verleden legt, kan het niet anders dat Apple aan iets compleet nieuws werkt.

Zo zagen we een soortgelijke (maar kleinere) piek toen Apple onderzoek deed naar de eerste Apple Watch en toen het bedrijf met Project Titan sleutelde aan een zelfrijdende auto. Momenteel verbleekt zelfs die uitgave van ruim 500 miljoen dollar bij het bedrag dat Apple sinds het begin van dit jaar uitgeeft aan R&D. Sinds het eerste kwartaal van 2018 is deze kostenpost de 700 miljoen dollar gepasseerd.

Apple R&D

Een grote aankondiging op komst

Dat het totale aantal ieder jaar stijgt is niet gek; Apple heeft immers steeds meer producten die gecontroleerd moeten worden. Toch wijst de enorme stijging volgens de onderzoekers duidelijk naar twee zaken waar we al eerder geruchten over gehoord hebben: een eigen tv-dienst van Apple en de ontwikkeling van augmented reality-brillen. Vooral laatstgenoemde zou “gigantische” bedragen vragen voor dit onderzoek. Niet zo gek natuurlijk, aangezien Apple hiermee voor het eerst een compleet nieuwe productcategorie betreedt.

Zowel de tv-dienst als de AR-bril zijn al veelvuldig in geruchten voorbij gekomen de afgelopen maanden, maar dit onderzoek laat onomstotelijk zien dat Apple er ook daadwerkelijk onderzoek naar doet. Dergelijke grote bedragen worden alleen uitgegeven als het bedrijf met een nieuw product bezig is dat losstaat van alles wat je nu in een Apple Store kunt vinden. Wordt ongetwijfeld vervolgd dus.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Above Avalon
Categorieën: Apple, Geruchten
Thema: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen