Apple moet forse boete aan Qualcomm betalen, maar trekt niet aan het kortste eind
Michel van 't Klaphek

Apple moet 31 miljoen dollar aan Qualcomm betalen. De iPhone-maker gebruikte jarenlang technieken van de chipfabrikant zonder daarvoor te betalen. Alhoewel dit een fors bedrag is, verbleekt het bij de som die Qualcomm aan Apple zou moeten betalen.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Apple Qualcomm rechtszaak: Apple trekt aan het kortste eind, voor nu dan

De juridische strijd tussen de twee kemphanen is allesbehalve over, maar er is wel een belangrijke stap gezet. Het bedrijf uit Cupertino moet 31 miljoen dollar, ruim 27 miljoen euro, aan de chipfabrikant betalen vanwege patent-inbreuk.

Het schadebedrag is vastgesteld door een jury en gebaseerd op drie technieken die Apple ‘geleend’ heeft. Kort gezegd gaan deze patenten over de manier waarop de iPhone internetverbinding maakt, hoe grafische beelden verwerkt worden en op welke manier processors en modems met informatie omgaan.

iPhone-prijzen verlagen

De totaalsom is gebaseerd op een schadebedrag van 1,41 dollar per iPhone waar Apple geen royalties aan Qualcomm over betaalde. Het gaat overigens om oudere toestellen. De nieuwere versies, zoals de iPhone XS en iPhone XR, maken geen inbreuk op patenten van de chipleverancier.

Qualcomm ziet de uitspraak als een overwinning, terwijl Apple teleurgesteld achterblijft. Op deze manier is duidelijk geworden dat Apple niet zomaar andermans technologie kan gebruiken zonder te betalen, zo zegt een woordvoerder van de chipmaker tegen CNET.

Het laatste woord

Afgelopen week deed een Amerikaanse rechtbank de voorlopige uitspraak dat Qualcomm bijna 1 miljard dollar aan Apple moet betalen vanwege onterecht betaalde licentiekosten. Het definitieve schadebedrag wordt later vastgesteld.

Phone-XR-teardown-2

In de tussentijd weigert Apple Qualcomm te betalen, waardoor de chipfabrikant ongeveer 1 miljard dollar tegoed heeft van de iPhone-maker. Oftewel, wanneer de rechtbank een definitieve uitspraak doet, is de onderlinge rekening al vereffend.

Apple en Qualcomm zijn al jaren verwikkeld in een juridische strijd. Zodoende koos de iPhone-maker vorig jaar eieren voor zijn geld, en maakte het de overstap naar Intel-modems. Deze samenwerking is echter niet geheel naar wens, omdat Qualcomm-chips simpelweg beter zijn.

Zodoende zit Apple met een dilemma. Aan de ene kant is de kwaliteit van Intel-modems niet optimaal, terwijl de relatie met Qualcomm inmiddels te slecht is voor een samenwerking. Het bedrijf zou daarom zelf chips willen maken, al laat de eerste iPhone met Apple-modem waarschijnlijk nog wel even op zich wachten.

Lees het laatste nieuws over Apple

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.