Apple klaagt chipmaker Qualcomm aan om machtsmisbruik

Rutger Otto
21 januari 2017, 10:18
2 min leestijd
Apple klaagt chipmaker Qualcomm aan om machtsmisbruik

Qualcomm wordt door Apple beschuldigd van machtsmisbruik en eist 1 miljard dollar. Er zijn te hoge kosten betaald voor het gebruik van technologie van de chipfabrikant.

Lees verder na de advertentie.

Rechtszaak tegen Qualcomm

Apple heeft nu een rechtszaak aangespannen tegen Qualcomm, omdat het te veel geld moest betalen voor ‘technologie waarmee ze niets van doen hebben’. Dat schrijft Apple in een statement, dat aan verschillende Amerikaanse media is uitgedeeld. Het bedrijf van Tim Cook eist een bedrag van 1 miljard dollar.

“Jarenlang stond Qualcomm erop dat we royalties betaalden voor technologie waar ze niets mee te maken hebben”, schrijft Apple in het statement. “Des te meer Apple innoveert met functie als Touch ID, betere schermen en camera’s, hoe meer Qualcomm vraagt. Dat gebeurt voor geen enkele reden, terwijl het voor Apple duurder wordt om innovatie te bekostigen.”

iOS accuduur

Oneerlijke prijzen

Apple claimt dat Qualcomm veel meer geld vraagt dan het bij andere bedrijven doet. “We geloven in vernieuwing en zijn altijd bereid om eerlijke en redelijke prijzen te betalen voor de patenten die we gebruiken.” Apple had een deal met Qualcomm. Zo kreeg het bedrijf uit Cupertino korting op de licentiekosten, terwijl Qualcomm een percentage kreeg van het geld dat de iPhone-verkoop opleverde. Nadat Apple meewerkte met een onderzoek van de Zuid-Koreaanse mededingingsautoriteit, hield Qualcomm de korting plotseling in, totdat Apple positievere antwoorden aan de autoriteiten gaf. Het geld wat Apple daardoor misliep, hoopt het bedrijf via de rechtbank terug te krijgen.

Al vaker de mist in

Qualcomm is een heel belangrijke leverancier op de mobiele markt. Apple neemt bijvoorbeeld LTE-modems van Qualcomm af voor de iPhone. Tot 2016 was de chipmaker zelfs de enige leverancier, maar voor de iPhone 7 en iPhone 7 Plus werden ook chips van Intel geleverd.

Deze week werd Qualcomm door de autoriteiten van de VS al beschuldigd van machtsmisbruik. Eind 2016 kreeg de chipmaker al een grote boete voor zijn kiezen in Zuid-Korea. Dat ging eveneens om misbruik van zijn machtspositie. Het bedrijf dwong telefoonfabrikanten om technologieën af te nemen die ze niet per se nodig hadden, om andere licenties te mogen blijven gebruiken.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu