‘Qualcomm weigert iPhone-chips te leveren, gevolgen voor iPhone 2019’

Florence Peeters
15 januari 2019, 16:41
3 min leestijd
‘Qualcomm weigert iPhone-chips te leveren, gevolgen voor iPhone 2019’

Als het aan Apple lag, waren de iPhone XR en XS voorzien van Qualcomm-modems. Maar in de aanloop naar de productie breken de twee partijen met elkaar. Volgens Apple-topman Jeff Williams ‘zou Qualcomm hoe dan ook geen chips aan Apple willen verkopen’.

Lees verder na de advertentie.

Mogelijk 5G-problemen door conflict

Apple en Qualcomm mogen dan met elkaar zijn gebroken, de twee bedrijven blijven botsen. Nu Apple-topman Jeff Williams een getuigenverklaring in één van de lopende rechtszaken moest afleggen, wordt duidelijk dat Qualcomm weigerde om chips te leveren voor de 2018 iPhones. Dat heeft mogelijk ook vervelende gevolgen voor de iPhone 2019.

Naast dat het slepende conflict tussen de twee bedrijven ervoor namelijk zorgt dat Apple voor de 2019 iPhones goed moet kijken welke leveranciers het aantrekt, kan het ook problemen geven bij de ontwikkeling van 5G-ondersteuning in iPhones.

iPhone 2019 usb-c

Intel verwacht namelijk niet voor 2020 met een 5G-chip te komen, terwijl in de loop van dit jaar al verschillende Android-toestellen met 5G-functionaliteit worden onthuld. Gek genoeg verschijnen er al wel geruchten dat de iPhone 2019 met 5G overweg kan.

Daarnaast worden de Intel-chips door verschillende bronnen als minder snel en krachtig bestempeld als de Qualcomm-modems. Apple zou de Qualcomm-varianten zelfs langzamer moeten maken om de snelheid gelijk te krijgen op iedere iPhone.

Conflict tussen Apple en Qualcomm sluimert door

Chipmaker Qualcomm en Apple zijn al ruim twee jaar in een juridische strijd met elkaar verwikkeld. Begin 2017 heeft Apple het bedrijf aangeklaagd wegens een financieel conflict tussen de twee partijen.

Na deze krachtmeting gaat het steeds verder bergafwaarts met de verstandhouding tussen Apple en Qualcomm, waarna de chipmaker afgelopen zomer onthulde dat Apple alleen nog modems van concurrenten zou gebruiken voor de iPhone. Dit heeft als gevolg gehad dat de iPhone XS (Max) en XR het allemaal moeten doen met Intel-chips.

Ondertussen loopt er ook al twee jaar een rechtszaak van de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) tegen Qualcomm. Volgens deze toezichthouder zou de fabrikant Apple tussen 2011 en 2016 hebben gedwongen om exclusief chips van Qualcomm te gebruiken.

Apple-topman Jeff Williams heeft nu in zijn getuigenis in deze zaak verklaard hoe de vork in de steel zit. Eigenlijk was het bedrijf uit Cupertino namelijk van plan om zijn order voor modems voor de 2018 iPhones op te delen tussen Qualcomm en Intel, maar stuitte het op een weigerend Qualcomm.

A12-chip

Dat bedrijf eiste een vijf keer hogere vergoeding per iPhone dan Apple wilde. Volgens Williams zou dat een stijging van 1 miljard betekenen aan kosten, ‘waardoor we figuurlijk een pistool tegen ons hoofd gericht kregen’.

De topman stelt dan ook dat het geen andere keus had dan zich tot Intel te wenden. “We hadden hun chip-voorraad nodig. Maar als we ze legaal wilden overtuigen, kregen we alsnog geen toegang tot hun chips.“, aldus Williams in zijn getuigenis.

Meerdere patent-rechtszaken

De iPhone-maker gebruikte al vanaf de iPhone 7 chips van deze fabrikant, maar werd door deze breuk gedwongen om volledig op Intel over te stappen. Maar het gaat nog een stapje verder, omdat Qualcomm op zijn beurt Apple ook voor meerdere zaken aanklaagt. Zo moest Apple afgelopen december onder meer de iPhone 7 en 8 uit de winkels halen in Duitsland.

Het bedrijf had een rechtszaak verloren die door Qualcomm was aangespannen, dat meende dat een chip in die modellen inbreuk op een patent van hen deed. Vandaag is bekend geworden dat in hoger beroep de rechtbank in Duitsland de patentinbreuk alsnog ongegrond vindt. Daarom komen de oudere modellen weer terug op de Duitse markt.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: The Verge
Bronnen afbeeldingen: Ben Geskin, Gizchina
Categorieën: Achtergrond, Apple
Thema: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen