6 dingen die je moet weten over Apples Q4 2016 kwartaalcijfers

26 oktober 2016, 8:42
4 min leestijd
6 dingen die je moet weten over Apples Q4 2016 kwartaalcijfers

Apple heeft de kwartaalcijfers voor het vierde fiscale kwartaal van 2016 bekend gemaakt. Na afloop ging Tim Cook in gesprek met investeerders, waar er onder meer over het autoproject en nieuwe Macs gesproken werd. Deze 6 dingen over de Apple Q4 2016 kwartaalcijfers zijn voor jou de moeite waard.

Lees verder na de advertentie.

1. Apple Q4 2016 kwartaalcijfers: de cijfers op een rij

In het derde kwartaal (of vierde fiscale kwartaal) draaide Apple een omzet van 46,9 miljard dollar, wat omgerekend op zo’n 43 miljard euro neerkomt. Een groot verschil met de 51,5 miljard dollar die Apple in 2015 binnenhaalde. De totale omzet ging met bijna 9 procent omlaag. In de praktijk komt dit neer op de volgende verkoopaantallen. Let wel; van de Apple Watch maakt Apple nooit de exacte cijfers bekend.

  • iPhone: 45,1 miljoen
  • iPad: 9,28 miljoen
  • Mac: 4,89 miljoen

Uit de cijfers blijkt onder meer dat de dalende iPad-verkoop is gestabiliseerd, al heeft dit vooral met de hoge prijzen van de iPad Pro te maken. Er zijn dus niet perse meer iPads verkocht; omdat ze duurder zijn leveren ze simpelweg meer geld op.

Apple Q4 2016 kwartaalcijfers

2. Minder iPhones verkocht en minder opbrengst

Voor het derde kwartaal op rij heeft Apple minder iPhones verkocht dan een jaar geleden. In deze periode gingen er 45,5 miljoen iPhones over de toonbank, terwijl dit er vorig jaar nog 48 miljoen waren. Een kanttekening hierbij is dat de nieuwe iPhone 7 en iPhone 7 Plus slechts een week te koop waren voordat het vierde kwartaal werd afgesloten.

De populariteit van de kleinere iPhone SE heeft er daarnaast voor gezorgd dat Apple per iPhone gemiddeld minder verdiend dan voorheen. Hoewel Apple nooit de verkoopcijfers van afzonderlijke toestellen bekend maakt, kan dit een teken zijn dat de iPhone SE populairder is dan veel mensen misschien denken.

3. Apple heeft het moeilijk in China

Vooral in China lijkt Apple geen voet aan de grond te krijgen. Dit is een probleem, omdat Apple hier juist veel kansen heeft om in deze groeiende markt meer omzet te draaien. De omzet ligt in China echter 30 procent lager dan het jaar ervoor. In China heeft Apple het moeilijk omdat er veel concurrerende smartphonemerken zijn die veel goedkopere apparaten aanbieden.

Apple Q4 2016 kwartaalcijfers

4. Apples dienstensector groeit explosief

Terwijl de fysieke verkoop van producten terugloopt, blijft Apple groeien op het gebied van diensten. Zo steeg deze sector met maar liefst 24 procent, wat een record is. Erg gek is dit natuurlijk niet, nu Apple simpelweg steeds meer diensten heeft waar geld aan verdiend kan worden.

Zo brengt de App Store al jaren geld op, en werden hier de afgelopen jaren muziekdienst Apple Music en betaaldienst Apple Pay aan toegevoegd. Volgens Apple werden er in dit kwartaal dan ook nog nooit zoveel Apple Pay-transacties uitgevoerd.

5. Tim Cook bespreekt Apples autoproject

Na de onthulling van de Apple Q4 2016 kwartaalcijfers was het tijd voor een Q&A met Tim Cook. Al snel kwam het autoproject van Apple aan bod, waar de afgelopen weken veel geruchten over verschenen. Cook zegt “vandaag niets aan te kondigen” maar hij benadrukt wel dat de auto-industrie interessant is omdat er veel potentie is voor nieuwe technieken. “We zien kansen om de auto-ervaringen te vernieuwen. Dat maakt het erg interessant”, aldus Cook.

Een tijdje terug verscheen het verhaal dat Apples autoproject helemaal op de schop ging. Mensen werden ontslagen en het zou een nieuwe koers gaan varen. Apple zou zich meer op een auto-dienst gaan richten met software, wat mooi aansluit bij de stijgende winst die Apple maakt in de dienstensector.

Apple Q4 2016 kwartaalcijfers

6. Kunstmatige Intelligentie is de toekomst

Ook spraakassistent Siri kwam aan bod, waar Tim Cook nog steeds erg trots op is. Zo vindt Cook het belangrijk dat Siri in veel verschillende landen en talen beschikbaar is, maar dat er nog steeds veel te winnen valt. Dat Siri in je telefoon zit is volgens de CEO cruciaal. “We leven in een mobiele wereld, mensen zijn continu onderweg van huis naar werk en hierdoor is de assistent altijd in de buurt.”

Volgens Apple hoeft een betere persoonlijke assistent niet ten korte te gaan van de beveiliging van je iPhone. Cook zegt geen genoegen te nemen met de bewering dat je je privacy op moet geve n voor betere kunstmatige intelligentie. “We moeten allebei hebben en geen keuze maken tussen de twee”, benadrukt Cook.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu