5 dingen die je moet weten over de nieuwe kwartaalcijfers van Apple

Lars Paijmans
27 april 2016, 11:10
2 min leestijd
5 dingen die je moet weten over de nieuwe kwartaalcijfers van Apple

Apple heeft afgelopen nacht de Apple Q2 2016 kwartaalcijfers bekend gemaakt, waaruit blijkt dat er voor het eerst sinds 2003 geen recordomzet is gehaald. Uit de cijfers valt echter nog veel meer op te maken.

Lees verder na de advertentie.

1. Apple Q2 2016 kwartaalcijfers: Voor het eerst geen omzetrecord sinds 2003

De cijfers die Apple onthuld heeft hebben betrekking op het tweede fiscale kwartaal van 2016, wat de maanden januari, februari en maart omvat. Dit zijn in de regel geen drukke maanden wat verkoopcijfers betreft, maar toch is dit de eerste keer dat er een daling in de winst te zien is ten opzichte van het jaar ervoor. Dit hadden analisten al geruime tijd voorspeld.

Apples kwartaalcijfers voor het tweede kwartaal van 2016 zijn als volgt:

  • Totale omzet: $50,6 miljard
  • 4 miljoen verkochte Macs
  • 51,2 miljoen verkochte iPhones
  • 10,3 miljoen verkochte iPads
apple music review

2. Apple verdient meer aan diensten dan aan Mac-verkopen

Deze cijfers laten een interessante ontwikkeling zien, iets wat Tim Cook zelf ook benadrukte. Apple verdient vanaf nu namelijk meer aan diensten als Apple Music, iTunes, de App Store en Apple Pay dan aan het verkopen van Macs. De inkomsten van deze diensten zijn vergeleken met het jaar ervoor met 20 procent gestegen.

Volgens Tim Cook groeit het gebruik van Apple Pay in een enorm hoog tempo, en wordt er ook steeds meer aan de App Store en iCloud verdiend. De grote vraag is nu of de verwachte nieuwe MacBooks die waarschijnlijk tijdens WWDC 2016 onthuld worden hier weer verandering in kunnen brengen.

3. Apple Music heeft 13 miljoen betalende gebruikers

De teller met het aantal betalende Apple Music-abonnees staat nu op 13 miljoen. Een mooie prestatie voor een relatief nieuwe muziekdienst, zeker als je nagaat dat er in februari 2016 nog 11 miljoen waren. In twee maanden tijd zijn er dus twee miljoen nieuwe leden bij gekomen. De muziekdienst van Apple loopt echter nog wel flink achter op Spotify, die naar schatting 30 miljoen abonnees heeft.

iphone se review

4. iPhone SE presteert boven verwachting

Hoewel Apple geen exacte verkoopcijfers van de nieuwe iPhone SE, liet Tim Cook wel weten dat het 4 inch-toestel het beter doet dan verwacht, en de vraag ‘erg sterk’ is. De SE zou ervoor zorgen dat Apple een nieuw publiek aanspreekt, met een kleiner toestel voor een schappelijkere prijs. Apple zou hard werken om de levertijd van de iPhone SE te verbeteren.

-> Lees ook: iPhone SE review: oude bekende met de techniek van nu

5. Steeds meer Android-gebruikers stappen over naar een iPhone

Hoewel Apple dus geen record heeft gevestigd op het gebied van iPhone-verkopen, laat Tim Cook wel weten dat Apple steeds meer mensen van Android naar iOS ziet overstappen. In de afgelopen zes maanden zouden er meer mensen overgestapt zijn van andere smartphonemerken dan ooit tevoren. Daarnaast zal Apple blijven investeren in opkomende markten als India. Daar groeide Apples omzet met maar liefst 57 procent dit kwartaal.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu