Het hoe en waarom van Apple’s plan om meer onderdelen zelf te produceren

Rutger Otto
11 april 2017, 17:01
3 min leestijd
Het hoe en waarom van Apple’s plan om meer onderdelen zelf te produceren

Apple produceert de komende jaren steeds meer iPhone-onderdelen zelf. We laten zien waarom en wat er allemaal op die verandering wijst.

Lees verder na de advertentie.

Apple-productie in eigen huis

Het lijkt erop dat de Apple-productie van onderdelen vaker in eigen beheer zal plaatsvinden. De afgelopen tijd doken er steeds geruchten op dat het bedrijf hiervoor kiest. Het nieuwste bericht komt van analist Karsten Iltgen van Bankhaus Lampe, zo schrijft Bloomberg. Volgens hem zal het nog wel even duren voordat Apple zijn chips helemaal zelf maakt.

“Er zijn sterke aanwijzingen dat Apple zijn eigen energiebeheerchips ontwikkelt”, schrijft Iltgen. “De bedoeling is dat ze de chips die nu door Dialog worden geleverd, in ieder geval deels vervangen.” De uitspraak zorgde ervoor dat de aandelen van Dialog Semiconductor Plc dinsdag met 20 procent onderuit gingen en de waarde het laagst staat in zestien jaar.

Qualcomm Apple

Plannen voor 2019

Het bericht raakt Dialog dus hard. Het Britse bedrijf heeft aan Apple een enorme klant, want zo’n 74 procent van de inkomsten komt bij Apple vandaan. “We begrijpen dat Apple zijn eigen fabrieken plaatst in München en Californië”, schrijft Iltgen. “Volgens bronnen uit de industrie zijn er al zo’n 80 specialisten bij Apple die aan de nieuwe chips werken. Daarvan kwamen sommigen van Dialog. Daarnaast zijn er specifieke plannen om ze voor de iPhone in 2019 te gebruiken.” De afgelopen tijd zou Apple veel werknemers hebben aangenomen met een specialisme in zulke halfgeleiders.

Andere analisten denken dat het niet zo’n vaart loopt met Apples plannen en dat ook Dialog nog niet in gevaar is. “Apple neemt een aantal mensen aan op het gebied van energiebeheer”, zegt een analist van Barclays. “Maar 80 man weegt niet op tegen de 1300 werknemers die Dialog eind vorig jaar tot zijn beschikking had.”

Apple GPU Team

Ook eigen grafische chips

De afgelopen tijd kwamen meer berichten naar buiten dat Apple er vaker voor kiest om onderdelen in eigen beheer te maken. Nu wil Apple grafische chips zelf maken en de samenwerking met het Engelse Imagination Technologies wordt als gevolg stopgezet. Dat bedrijf maakte jarenlang de gpu voor de iPhone. Apple is direct begonnen met het samenstellen van een Apple gpu-team voor het ontwerpen van een eigen grafische chip.

Ook Imagination Tech was voor een groot deel (70 procent) afhankelijk van Apple. Toen bekend werd dat de samenwerking stopte, kelderde het aandeel met 70 procent. Overigens kan het voor Apple best lastig worden om dit soort partijen de rug toe te keren. Veel patenten voor de iPhone-gpu zijn bijvoorbeeld in handen van Imagination Tech.

De touwtjes in handen

Als de Apple-productie van iPhone-onderdelen steeds vaker in eigen fabrieken gebeurt, zoals het bij de A-serie processors het geval is, overziet het bedrijf het productieproces beter. Ook kan de fabrikant sneller en gerichter veranderingen doorvoeren, mocht dat nodig zijn. Nog een belangrijke: een strengere controle om het uitlekken van informatie tegen te gaan.

Wat Iltgen zegt is waarschijnlijk waar, het zal zo’n vaart niet direct lopen. Chips en andere onderdelen voor de iPhone 8 worden grotendeels gewoon in fabrieken van derden geproduceerd. Maar vanaf 2019 is dat mogelijk een heel ander verhaal en heeft Apple de touwtjes mogelijk veel meer in handen.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Bloomberg
Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen