‘Apple betaalt producenten minder om iPhone 7 winst op te halen’

Apple is op zoek naar betere prijzen voor productonderdelen, om de winst hoog te houden. Daarom maakt het bedrijf nieuwe afspraken met fabrikanten, die daardoor een stuk minder omzet maken.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Apple producenten verdienen minder

Dat schrijft The Wall Street Journal op basis van verschillende leveranciers. Reden om de prijzen te verlagen zou de dip zijn in iPhone-verkopen de laatste tijd. Op de Chinese markt, die steeds belangrijker wordt voor Apple, worden iPhones ook steeds vaker met enorme kortingen verkocht. De afgelopen maanden hebben leveranciers tegen WSJ gezegd dat ze de prijsverlaging moeten accepteren van Apple voor onderdelen van de iPhone 7, maar daardoor lopen ze wel veel inkomsten mis in de tweede helft van dit jaar.

iphone se als eerste smartphone

Prijzen verlaagd

Apple wilde niet reageren op de uitspraken van fabrikanten. Dat geldt ook voor Chinese telecombedrijven. China Telecom verkoopt de iPhone 6S van 16GB sinds twee weken voor zo’n 575 euro, waarmee het een stuk goedkoper is dan een iPhone in Nederland, waar je voor hetzelfde model 749 euro betaalt. In China verkoopt Apple zelf het toestel voor omgerekend zo’n 710 euro.

Volgens de leveranciers bewijzen de (afgedwongen) kortingen dat Apple het moeilijk heeft om de vraag naar iPhones hoog te houden. Daarnaast staat Apple onder financiële druk omdat de Europese Commissie 13 miljard euro heeft geëist, omdat Apple te weinig belasting zou hebben betaald.

iPhone-verkoop gedaald

Dit jaar verkocht Apple voor het eerst geen recordaantal iPhones. In het derde kwartaal van 2016 werden er in totaal 40,4 miljoen verkocht. Dat is veel, maar wel 21 procent minder dan een jaar eerder. De totale winst van Apple bedroeg in het derde kwartaal dit jaar 27 procent minder ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2015. Eén van de leveranciers zei dat ze dit jaar dubbel worden aangepakt door Apple: “De reden waarom niemand hier blij mee is, is omdat Apple de prijs verlaagt en minder onderdelen afneemt.”

Lees het laatste iPhone 7-nieuws

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.