Runners deal! De iPhone 15 nu met korting oplopend tot €486!

Apple gaat je online anoniemer maken: zo werkt Private Relay

Mike Peek
30 juni 2021, 16:49
3 min leestijd
Apple gaat je online anoniemer maken: zo werkt Private Relay

Tijdens de presentatie van iOS 15 onthulde Apple ook het nieuwe Private Relay. Daarmee kun je straks anoniemer internetten omdat je online activiteiten worden versleuteld. We leggen uit hoe het werkt.

Lees verder na de advertentie.

Zo werkt Private Relay van Apple

Tijdens de onthulling van iOS 15 maakte Apple zijn plannen voor iCloud bekend. De opslagdienst gaat vanaf later dit jaar door het leven als iCloud Plus. De verbeteringen richten zich vooral op het beschermen van je privacy.

Eén van de interessante functies is Private Relay. Als je Apples eigen browser Safari gebruikt, wordt je internetverkeer versleuteld en omgeleid via zogenaamde proxy’s. Daardoor kunnen anderen niet zien welke websites je bezoekt. Je IP-adres (het ‘huisadres’ van je internetverbinding), browsegeschiedenis en exacte locatie blijven privé.

Waarom Apple dat zo belangrijk vindt? Bij een onversleutelde verbinding kunnen bedrijven precies zien wat je online uitspookt. Op veel websites staan codes, zogeheten ‘pixels’, die je aanwezigheid doorgeven. Zo bouwen marketeers een profiel op om je persoonlijke reclames voor te schotelen. Private Relay blokkeert deze pixels automatisch, waardoor hun werk een stuk moeilijker wordt.

Apple Private Relay

Eerder dit jaar kwam Apple al met de beruchte trackerwaarschuwing. Apps moeten nu toestemming vragen als ze je online willen volgen om gerichte advertenties aan te kunnen bieden. Met Private Relay gaat het bedrijf dus op dezelfde weg verder, maar dan in de browser.

Private Relay is geen (volledige) VPN

Hoewel Apple het woord VPN niet noemde, vergelijken veel mensen Private Relay wel met zo’n Virtual Private Network. Dat is maar deels terecht. Een VPN anonimiseert ál je internetverkeer. Dat doet Private Relay niet. Het werkt alleen als je Safari gebruikt. Wanneer je in een andere browser over het web surft, is je activiteit gewoon zichtbaar. Bovendien worden je IP-adres en internetverkeer niet verborgen als je in een app zit.

Volgens Apple kunnen gebruikers van Private Relay ook hun geografische locatie niet verbergen. Dat betekent bijvoorbeeld dat het onmogelijk is om Netflix voor het lapje te houden. Sommige mensen gebruiken een VPN om te doen alsof ze in de Verenigde Staten wonen. Daar biedt Netflix een veel grotere collectie films en series aan. Met Private Relay krijgen bedrijven niet je exacte locatie te zien, maar wel in welke stad je woont. Die extra films en series kun je dus op je buik schrijven.

Meer over Apples nieuwe software

Dit najaar brengt Apple naast de iPhone 13 vooral veel nieuwe softwareversies uit. iOS 15 is natuurlijk de belangrijkste en beschikbaar voor alle iPhone die nu op iOS 14 draaien. Deze update laat je FaceTimen met Android-gebruikers, verbetert je meldingenscherm en helpt je te focussen op wat echt belangrijk is. We hebben de belangrijkste nieuwe functies van iOS 15 op een rij gezet.

iPad-liefhebbers kunnen dankzij iPadOS 15 onder meer aan de slag met verbeterde widgets. macOS Monterey (12) maakt het mogelijk om via AirPlay beelden van je iPhone naar je Mac te streamen. Op je Apple Watch wordt gezondheid met watchOS 8 nog prominenter. Nieuw is de Mindfulness-app, die je helpt om rustig adem te halen.

iOS 15: deze 7 nieuwe functies komen dit najaar naar je iPhone

Lees het laatste nieuws over Apple:

Bronnen afbeeldingen: iMore, apple insider
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu