Hoe Apples privacybescherming adverteerders tot verandering dwingt

Lars Paijmans
10 januari 2018, 11:31
2 min leestijd
Hoe Apples privacybescherming adverteerders tot verandering dwingt

iOS 11 en macOS High Sierra beschermen de privacy van gebruikers beter dan ooit, met als gevolg dat adverteerders honderden miljoenen dollars mislopen. En daarmee lijkt Apple eindelijk de markt te veranderen.

Lees verder na de advertentie.

Hoe Apple privacy adverteerders laat veranderen

Met de komst van iOS 11 en macOS High Sierra blokkeert de Safari-browser trackingsoftware. Dit zorgt ervoor dat jouw internetgebruik niet gevolgd kan worden door adverteerders. Goed nieuws voor je privacy, maar het maakt het een stuk lastiger voor een advertentiebedrijf om jou een passende reclame voor te schotelen.

Apple privacy adverteerders

Zo is de zogenaamde Intelligent Tracking Prevention (ITP) voor advertentiegigant Criteo een doorn in het oog. Hoewel Safari maar 15 procent van de browsermarkt bekleedt, zal de omzet in 2018 door de komst van ITP een vijfde lager uitvallen. In de praktijk zijn dit honderden miljoenen dollars die het bedrijf daardoor misloopt.

Advertentiebureau Bureau’s Tech Lab onderstreept de cijfers van Criteo, maar voegt hier ook een belangrijk detail aan toe: “We hopen dat we samen met Apple en de rest van de industrie een nieuwe oplossing kunnen vinden voor dit probleem”, aldus manager Dennis Buchheim. “We willen een robuuste manier om advertenties op gebruikers te richten, die tegelijkertijd consumentvriendelijk is.”

Apple blijft ITP verbeteren

Dit is een belangrijke verandering in de toon die adverteerders aanvankelijk hadden over dit onderwerp. In het begin dachten adverteerders simpelweg manieren te ontwikkelen om ITP te omzeilen, waaronder Criteo. In december kwam het bedrijf er al achter dat ze hiermee een eindeloze strijd voeren; Apple introduceerde simpelweg een maatregel in de iOS 11.2-update die de techniek van Criteo buiten spel zette. iPhone-gebruikers installeren doorgaans razendsnel deze nieuwe iOS-versies, wat het harde werk van de adverteerder meteen teniet deed.

Lees ook: Deze 4 Safari-verbeteringen maken Apples browser sneller en veiliger

Hoewel Criteo nog steeds bezig is met een alternatief, lijken adverteerders het langzaam maar zeker eens te worden dat er andere manieren bedacht moeten worden om advertenties te verspreiden. Zonder dat ze hiervoor het grootste deel van jouw internetgeschiedenis in te hoeven zien, waar jij geen toestemming voor gegeven hebt. Apple staat wat dat betreft nog steeds achter zijn verklaring: “Safari was de eerste browser die cookies van derden blokkeerde en Intelligent Tracking Prevention is een meer geavanceerde manier om privégegevens van gebruikers te beschermen.”

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: The Guardian
Categorieën: Apple, iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen