Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Overzicht: Apple maakt nieuwe producten in 2018 ruim 20 procent duurder

Florence Peeters
8 november 2018, 15:01
2 min leestijd
Overzicht: Apple maakt nieuwe producten in 2018 ruim 20 procent duurder

Nu alle Apple-producten van dit jaar uitgebracht zijn, valt er één ding op. Apple heeft zijn nieuwe producten ruim twintig procent duurder gemaakt dan voorgangers. iPhoned geeft je een compleet overzicht.

Lees verder na de advertentie.

Overzicht: Apple stuwt prijzen flink omhoog

Nu het bedrijf uit Cupertino tijdens de oktober-keynote zijn laatste producten voor 2018 heeft aangekondigd, kunnen we de balans opmaken. Hierbij valt het op dat de prijzen van de nieuwe producten wel erg hoog zijn vergeleken met de introductieprijzen van vergelijkbare apparaten uit 2017. Bekijk hieronder alle prijzen en de verschillen.

2017

2018

Prijsverschillen 2017 – 2018

iPhone 8 – iPhone XR → + 50 euro
iPad Pro 10.5-inch – iPad Pro 11-inch → + 160 euro
iPad Pro 12.9-inch → + 210 euro
Apple Watch Series 3 – Apple Watch Series 4 → + 60 euro
Mac mini → + 330 euro
MacBook Air 13.3-inch → + 450 euro

Vooral opvallend is de stijging van 450 euro voor het instapmodel van de 13,3 inch-MacBook Air. Apple heeft de laptop van flinke verbeteringen voorzien, en voert deze ook duidelijk door in de prijs.

iPhone XR review

Drie mogelijke redenen

De MacBook Air (2017) had een vanafprijs van 899 euro, voor het 2018-model betaal je nu minstens 1349 euro. Gemiddeld zijn de nieuwe producten 20 tot 25 procent duurder dan hun voorgangers. Er zijn volgens Macworld drie mogelijke redenen waarom Apple vindt dat de prijzen zo sterk mogen stijgen.

Zo zou de prijs van onderdelen flink zijn gestegen. De meeste rapporten stellen echter dat veel onderdelen goedkoper zijn geworden. Met name het vergroten van het werkgeheugen en de opslagruimte is nog nooit zo voordelig geweest. Niet gek dus dat de iPhone XS Max ook met 512GB opslagruimte verkrijgbaar is.

Verder zou het bedrijf steeds langzamer groeien. Dit compenseren ze dan met hogere productprijzen. Ook hogere onderzoeks- en ontwikkelkosten kunnen het uiteindelijke prijskaartje flink omhoog stuwen.

Zo heeft Apple dit jaar het Liquid Retina-scherm op de iPhone XR en iPad Pro 2018 geïntroduceerd en de vernieuwende Smart HDR-camerasoftware op de nieuwe iPhones.

Prestaties hebben prijskaartje

Maar de basis voor bijvoorbeeld de nieuwe iPhones is al gelegd met de iPhone X. Het is dus nog maar de vraag of onderzoek en ontwikkeling Apple ook echt meer geld heeft gekost. Uiteindelijk zullen de hogere prijzen waarschijnlijk niet veel mensen weerhouden van een aankoop bij Apple.

Je krijgt er namelijk in veel gevallen een sterk verbeterd apparaat voor terug. Zo is ook de vanafprijs van een Mac mini met 330 euro gestegen, maar vallen de prestaties van zijn voorganger vergeleken met de 2018-versie in het niet.

Het laatste nieuws over Apple

Bron: Macworld
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu