De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Betalen voor podcasts: Apple rolt podcastabonnementen uit

Michel van 't Klaphek
15 juni 2021, 10:04
2 min leestijd
Betalen voor podcasts: Apple rolt podcastabonnementen uit

Vanaf nu kun je abonnementen op podcasts afsluiten via de Podcasts-app op je iPhone. Makers van audioshows kunnen op deze manier geld vragen voor bijvoorbeeld extra afleveringen, of luisteraars advertenties laten afkopen.

Lees verder na de advertentie.

Origineel bericht van 10 juni 08:48 uur:

Apple Podcast abonnement van start op 15 juni

Volgens The Verge begint Appe op 15 juni met haar abonnementsdienst voor podcasts. De website kreeg van Apple de bevestiging dat het podcast-abonnement op 15 juni wereldwijd uitrolt. Eigenlijk wilde het bedrijf de dienst vorige maand al uitrollen met de iOS 14.6-update voor iPhones, maar dit lukte niet vanwege technische problemen.

Makers van podcasts mogen zelf de prijs voor hun abonnement bepalen. De minimumprijs ligt in de Verenigde Staten op 49 dollarcent per maand, wat omgerekend ongeveer 0,40 euro is.

Betalen voor podcasts apple podcasts

De voordelen van een podcast-abonnement

De invulling van het abonnement wordt ook door makers bepaald. Door te betalen voor podcasts krijgen luisteraars bijvoorbeeld toegang tot extra afleveringen van hun favoriete show. Ook eerdere toegang tot nieuwe afleveringen behoort tot de mogelijkheden.

Makers hoeven geen exclusieve podcasts voor Apple te maken. Wel vermeldt het bedrijf dat er een “goede reden” moet zijn voor luisteraars om te betalen. Betalende abonnees moeten bijvoorbeeld zonder reclames naar podcasts kunnen luisteren.

Apple rekent een commissie van 30 procent over alle inkomsten die podcastmakers ontvangen. Verder moeten makers van podcasts een vast bedrag van 19,99 dollar per jaar (ongeveer 16,40 euro) betalen om abonnementen te kunnen aanbieden via Apple.

Strijd in podcastland

De strijd in podcastland is definitief losgebarsten. Ook Spotify heeft een betaald podcastabonnement aangekondigd. Saillant detail is dat je deze niet kunt afsluiten via de Spotify-app op een Apple-apparaat.

In plaats daarvan moet je het abonnement via een aparte website afsluiten. Spotify doet dit omdat het bedrijf al jaren strijd voert tegen de commissies die Apple rekent voor alle aankopen die via hun platformen worden gedaan.

Het laatste nieuws over Apple:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu