Bij Apple leer je versimpelen dankzij Picasso

Rutger Otto
11 augustus 2014, 15:04
2 min leestijd
Bij Apple leer je versimpelen dankzij Picasso

Een iPhone zonder poespas, een mp3-speler met een draaischijf, een afstandsbediening voor Apple TV met drie knoppen: Apple houdt het graag zo strak en simpel mogelijk. Als werknemer leer je vormgeven en ontwikkelen met voorbeelden van Picasso.

Lees verder na de advertentie.

Mensen die werken bij Apple, leren denken in de cultuur van het bedrijf dankzij Apple University. Dit is een interne training waar medewerkers de geschiedenis en ethos van Apple leren in lessen als ‘The Best Things’ en ‘What Makes Apple, Apple’. Wat er in die klaslokalen gebeurt, was echter strikt geheim.

apple picasso

Strippen tot de essentie overblijft

Maar The New York Times heeft drie Apple-werknemers bereid gevonden om anoniem wat over de lessen te vertellen. Eén van de dingen die daaruit komt, is dat Apple Picasso gebruikt om het designproces van het bedrijf uit te leggen. “In één van de lessen vorig jaar werd een dia van The Bull getoond”, staat in het artikel te lezen. Picasso maakte deze serie lithografieën van een stier in een periode van ongeveer een maand, eind 1945. OP het eerste plaatje is de stier erg gedetailleerd: gespierd, met kronkelige staart en dikke hoorns. Maar met elke lithografie versimpelt Picasso de stier, tot er op he t laatste plaatje alleen nog een figuur van kromme streepjes overblijft, wat toch overduidelijk een stier is.

“Je blijft aanpassingen maken, totdat je jouw visie kan tonen op de meest beknopte manier, wat precies is wat Apple doet”, zegt één van de bronnen.

Apple TV versus Google TV

Apple TV

Tijdens een andere les werd de afstandsbediening van Google TV getoond. Deze heeft 78 knoppen. Vergelijk dat eens met die van Apple TV: een dun stuk metaal met drie knoppen. Volgens de leraar begonnen de Apple designers met een idee en gingen ze met elkaar in discussie. Uiteindelijk wisten ze wat nodig was in een afstandsbediening: een knop voor pauze en play, een knop om iets te selecteren en een knop om naar het hoofdmenu te gaan.

Alles over de versimpeling en het unieke lesgeven van Apple lees je op de website van The New York Times.

Lees meer Apple nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu