‘Europese Commissie onderzoekt machtspositie Apple Pay’

Michel van 't Klaphek
16 oktober 2019, 20:18
2 min leestijd
‘Europese Commissie onderzoekt machtspositie Apple Pay’

De Europese Commissie doet momenteel onderzoek naar Apple Pay. De werkgroep bekijkt Apple de betaaldienst voortrekt en zo oneerlijk concurreert.

Lees verder na de advertentie.

‘Apple Pay wordt onderzocht door Europese Commissie’

Dat claimt MLex, een marktonderzoeker. De juridische nieuwsoutlet heeft gesproken met bronnen die op de hoogte zijn van het onderzoek. De Europese Commissie neemt hierbij ook de meningen van andere betaaldiensten mee. MLex maakt niet bekend welke diensten hiermee bedoeld worden.

Het onderzoek zou zich vooral richten op de vraag of Apple haar positie als iPhone-maker misbruikt om de eigen betaaldienst te promoten, ten koste van concurrenten. Zo kun je bijvoorbeeld geen andere betaaldiensten die nfc gebruiken toevoegen aan de Wallet-app. Nfc is de draadloze techniek waardoor je met je iPhone of Apple bij de kassa kunt betalen met Apple Pay.

Ook zou de Europese Commissie onderzoeken op welke manieren Apple haar eigen betaaldienst promoot, en of dit volgens de regels gaat. MLex benadrukt dat het om een verkennend onderzoek gaat, en daardoor nog niet officieel naar buiten is gebracht. Als er tijdens de verkenning te weinig aanleidingen voor verder onderzoek gevonden worden klapt de commissie het dossier dicht.

Lees ook: Meerdere Apple Pay-passen en een standaardkaart instellen: zo werkt het

Apple als dienstenbedrijf

Apple is zich de afgelopen jaren steeds meer gaan profileren als services-bedrijf, in plaats van enkel een hardware-bedrijf. Dit legt de firma uit Cupertino geen windeieren. Zo bleek onlangs dat Apple Pay een stuk sneller groeit dan PayPal. Het is natuurlijk wel zo dat laatstgenoemde al veel langer bestaat, en daardoor minder ruimte heeft om te groeien.

Daarnaast heeft Apple een betaalkaart uitgebracht in de Verenigde Staten. Alhoewel er wel hints zijn dat de creditcard binnenkort ook in Europa verschijnt, zijn er nog geen definitieve plannen voor een Apple Card. Onlangs gaf Apple-topman Tim Cook wel aan dat het bedrijf in ieder geval nooit een cryptomunt gaat uitbrengen.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu