De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Apple moet 302,4 miljoen dollar betalen in patentzaak VirnetX

Erwin Vogelaar
1 oktober 2016, 13:44
2 min leestijd
Apple moet 302,4 miljoen dollar betalen in patentzaak VirnetX

In de nieuwste Apple patentzaak, heeft een jury besloten dat FaceTime tegen een patent van VirnetX in gaat. Hierdoor moet Apple ruim 302 miljoen dollar schadevergoeding betalen.

Lees verder na de advertentie.

Apple patentzaak

Apple moet 302,4 miljoen dollar aan schadevergoeding betalen voor het gebruik van een patent van VirnetX in FaceTime. Beide bedrijven vechten het al sinds 2010 met elkaar uit rond verschillende patenten. In 2012 zou Apple bijvoorbeeld al 368,2 miljoen dollar moeten betalen aan VirnetX. Toen heeft het Hof van Beroep voor de Federal Circuit in Washington D.C. echter besloten om die uitspraak deels teniet te doen, omdat er problemen waren in de instructies die de rechter aan de jury gaf in het berekenen van de schade.

apple patentzaak

Later kwamen VirnetX en Apple elkaar weer tegen in de rechtszaal, toen twee zaken werden gecombineerd. De jury vroeg in die zaak om een recordbedrag van 625,6 miljoen dollar. Dit bedrag is echter later door de rechter weggewuifd. De verwijzingen naar de eerdere zaak zou de jury namelijk verwarren en dat zou oneerlijk zou zijn tegenover Apple. Het huidige bedrag van 302,4 miljoen dollar komt uit schadevergoeding van twee patenten die VirnetX bezit en waarvan al besloten is dat Apple inbreuk pleegt. Het bedrag komt overeen met wat VirnetX eist.

Later moet Apple weer voor de rechter verschijnen. Dan zal duidelijk gemaakt worden of het bedrijf opzettelijk inbreuk heeft gemaakt op de patenten. Mocht dit inderdaad het geval zijn, dan zal de boete nog hoger uitvallen. Daarnaast blijft VirnetX doorgaan met het indienen van patentinbreuken. Er zal een nieuwe rechtszaak komen om nieuwe versies van Apple’s beveiligingsfuncties en iMessage.

Patenttrol

VirnetX staat ook wel bekend als een patenttrol, een kleine firma die ideeën laat vastleggen zonder er zelf een dienst of product van te maken. Als een bedrijf als Apple vervolgens deze ideeën gebruikt zonder een overeenkomst te sluiten, dan kan de patenttrol het bedrijf aanklagen en vaak miljoenen verdienen. VirnetX heeft zo bijvoorbeeld in 2010 200 miljoen aan schadevergoeding van Microsoft ontvangen.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: VirnetX
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu