Apple-patent beschrijft touch-besturing op basis van verschil in geluid
Wouter Nijsen

Het U.S. Patent and Trademark Office heeft dinsdag een patent gepubliceerd dat beschrijft hoe een touch-oppervlak door verschil in geluid verschillend kan reageren op acties als vegen of krassen met je vingers.

De microfoontjes onder het oppervlak van bijvoorbeeld een MacBook of achterkant van een toekomstige iPhone zouden verschillend kunnen reageren op acties zoals een tik, veeg, kras of andere handeling met meer vingers. Op deze manier zou je vrijwel de gehele behuizing van een Apple-apparaat interactief kunnen maken. Apple-patent

Zo is het met de beschreven werking mogelijk om een veeg met twee vingers ervoor te laten zorgen dat je volume omhoog of omlaag gaat. Een tik met twee vingers op hetzelfde vlak kan het geluid helemaal aan- of uitzetten. Bij iPhones kun je dan weer denken aan met een tik of veeg telefoontjes accepteren of juist weigeren.

Onzichtbare toetsen laten oplichten

De techniek zou een daadwerkelijk toetsenbord – bijvoorbeeld bij een MacBook – overbodig kunnen maken. De plekken van verschillende toetsen kunnen dan gewoon oplichten als dat relevant is. Een Apple-patent dat vorige week werd gepubliceerd, omschrijft namelijk een principe dat prima met de hierboven beschreven techniek samengaat. Dat patent omschreef onzichtbare toetsen met bijna onzichtbare ledjes die kunnen oplichten voor de functie die op dat moment nodig is.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.