Vodafone Topdeal: de iPhone 12 tijdelijk extra scherp geprijsd!

Familie klaagt Apple aan voor niet uitgewerkt patent

Rutger Otto
3 januari 2017, 10:44
2 min leestijd
Familie klaagt Apple aan voor niet uitgewerkt patent

Apple had een fataal auto-ongeluk kunnen voorkomen als ze een patent gewoon hadden uitgewerkt, stelt de familie.

Lees verder na de advertentie.

FaceTime-ongeluk

In Californië is een zaak aangespannen tegen Apple. In de aanklacht staat dat het bedrijf een auto-ongeluk had kunnen voorkomen als een patent voor FaceTime was uitgewerkt en doorgevoerd. De zaak is recent ingediend, maar het ongeluk vond op kerstavond in 2014 plaats.

In het ongeluk werd het gezin Modisette geraakt door de onoplettende bestuurder van een andere auto. Vader en moeder Modisette overleefden het ongeluk, net als één van hun twee dochters. De andere dochter overleed. Volgens de politie gebruikte de andere bestuurder FaceTime op zijn iPhone 6 Plus toen het ongeluk plaatsvond. Toen de agenten op de plek aankwamen, was het FaceTime-gesprek nog actief.

iPhone 6 Plus games

Aanklacht om Apple-patent

De Modisettes hebben nu een zaak aangespannen tegen Apple. Het bedrijf had het ongeval volgens advocaten van het gezin kunnen voorkomen, als ze een patent doorontwikkeld hadden om FaceTime tijdens het rijden onbruikbaar te maken. Dat patent diende Apple in 2008 in. Het patent beschrijft dat de FaceTime-app ‘niet te gebruiken is als de eigenaar een gemotoriseerd voertuig bestuurt’. Overigens werd het patent Apple pas in 2014 toegewezen.

Zo’n techniek zou inderdaad toegepast kunnen worden. In een meer gedetailleerde omschrijving van het patent staat hoe. Een bewegingsanalyse kan detecteren of de iPhone boven een bepaalde drempelwaarde beweegt. Een omgevingsanalyse zou dan nog nodig zijn om te bepalen of het toestel zich in een veilige omgeving bevindt. Als dat niet zo is, wordt FaceTime tijdelijk onbruikbaar.

Apple-patenten

In de aanklacht staat dat ‘Apple faalde om een iPhone 6 Plus met de gepatenteerde, veiligere technologie te ontwerpen en te produceren’. Het document stelt dat deze ‘misser’ een substantiële rol speelde in het ongeluk en verwondingen en een dood had kunnen voorkomen. Zaak is echter dat Apple aan de lopende band patenten registreert. In de meeste gevallen gebeurt daar vervolgens jarenlang of zelfs nooit meer iets mee. Dat Apple een patent aanvraagt is dus geen belofte dat het in apparaten verwerkt zal worden.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen