Apple onderzoekt hoe iPhones Parkinson-patiënten kunnen helpen

Rutger Otto
17 november 2016, 13:54
2 min leestijd
Apple onderzoekt hoe iPhones Parkinson-patiënten kunnen helpen

Het bedrijf van Tim Cook bekijkt de mogelijkheden om iPhones en Apple Watches in te zetten om de gezondheid van Parkinson-patiënten te monitoren.

Lees verder na de advertentie.

Apple Parkinson-onderzoek

Mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson worden regelmatig door de dokter gecontroleerd, maar niet constant. Daarom werkt Apple aan een onderzoek om te zien of producten van het bedrijf geschikt zijn om patiënten te monitoren. De iPhone en Apple Watch zouden continu data kunnen registreren om de dokter meer inzicht te geven. Dat schrijft Fast Company op basis van drie bronnen.

Metingen doen

Het onderzoek zou worden geleid door Stephen Friend. Deze man werkt nu voor Apple, maar komt van Sage Bionetworks, een nonprofit-organisatie die tools levert voor biomedisch onderzoek. Sage werkte mee aan een aantal apps voor Apples ResearchKit, HealthKid en CareKit. Zo ontwikkelde het samen met de universiteit van Rochester een app om real-time data van Parkinson-patiënten te meten. Met de resultaten kunnen onderzoekers beter bekijken hoe de ziekte het dagelijks leven beïnvloedt.

Er zijn verschillende manieren waarop een iPhone zou kunnen helpen bij het monitoren van de ziekte. Zo kan het toestel trillingen en sloomheid meten en misschien ook stijfte en balans, al is dat wat moeilijker, zegt neuroloog Diana Blum tegen Fast Company. De telefoon kan helpen meten hoe stevig iemand trilt en of de patiënt langzamer is gaan lopen, dankzij sensoren die erin zitten.

iPhone 7 Plus camera vergelijking

Ook andere bedrijven doen het

Apple is niet het enige bedrijf dat onderzoek doet naar hoe technologie bij Parkinson kan helpen. Intel doet dat ook al een paar jaar, in samenwerking met de Michael J. Fox Foundation. De partijen werken aan wearables die de symptomen kunnen monitoren. Daarbij wordt ook gebruikgemaakt van een aparte app die de patiënten niet alleen in de gaten houdt, maar die ook herinneringen stuurt om medicatie in te nemen. Daarnaast is bijvoorbeeld eveneens Samsung bezig met dit soort onderzoek.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: FastCo
Categorie: Apple
Thema: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen