6 bijzonderheden van de nieuwe Apple Park-campus
Rutger Otto

Journalist Steven Levy van Wired kreeg een rondleiding over Apple Park, de nieuwe enorme campus van Apple die bijna klaar is voor de opening. Wij zetten wat bijzondere ontdekkingen op een rij.

Apple Park bijzonderheden op een rij

We hebben al regelmatig beelden voorbij zien komen van Apple Park, zoals concepten en dronebeelden. Steve Levy van Wired werd echter uitgenodigd om alvast een kijkje op de gigantische campus te nemen. Hij kreeg een rondleiding waar hij met onder meer Tim Cook sprak en dat leidde tot een interessant verslag. Daarin staan zaken die we al weten, maar ook dingen waar we nog weinig over hebben gehoord. We lichten ze hieronder voor je uit.

1. Steve’s geschenk

Apple Park is een idee van Steve Jobs en hij was tot aan zijn dood bezig om de nieuwe campus te realiseren. Veel van de mensen die Levy spreekt noemen het daarom ‘Steve’s geschenk’. Jobs’ handtekening is duidelijk zichtbaar in de afwerking en details van Apple Park, maar de campus werd niet naar wijlen Apple-ceo vernoemd. Dat voelde voor de betrokkenen niet goed. Het theater (duizend zitplaatsen) draagt wel de naam van Jobs. Niet alleen had Steve Jobs grotendeels bedacht hoe het theater eruit moest zien, ook worden daar de nieuwe producten getoond. “Het ligt op een heuvel”, zegt Tim Cook. “Het hoogste punt van de campus. Het voelde als hem.”

Apple Park Steve Jobs

2. Enorm glas

Glas speelt een grote rol in het ontwerp van het ringvormige hoofdgebouw van Apple Park. “Steve Jobs hield van enorme stukken glas”, zegt Stefan Behling, één van de projectleiders. De glazen ‘muren’ van de Ring zijn ongeveer 13,7 meter hoog én licht gebogen. Het café van Apple Park (met ruimte voor vierduizend man) heeft eveneens twee gigantische openslaande deuren voor als het lekker weer is. “Waarom heb je een glazen deur van vier verdiepingen nodig?”, vroeg Levy. Apples topdesigner Jony Ive antwoordde: “Nou, dat hangt er vanaf hoe je nodig hebben definieert, hè?”

3. Luifels

Behling zegt dat het hoofdgebouw ook volledig van glas had kunnen zijn, maar in het Californische klimaat is schaduw nodig. Daarom zijn er grote luifels gebouwd, eveneens van glas. Om de zon buiten te houden, werden ze wit geverfd. Het team ging daarnaast op zoek naar de juiste ronding van de luifels, om te zorgen dat er geen water op zou blijven liggen wanneer het regent.

Apple Park

4. Natuurlijke ventilatie

Steve Jobs had een hekel aan airconditioning en ventilatoren. Een raampje openen voor frisse lucht vond hij ook niets. Daarom stond hij erop dat het gebouw natuurlijke ventilatie kreeg. De Ring ‘ademt’ een briesje van lucht wat van buiten komt. In het beton in de vloer en het plafond zijn leidingen aangebracht met water die de temperatuur in het gebouw tussen de 20 en 22 graden houdt. Pas als het echt warm of koud is, wordt het koel- of verwarmingssysteem ingeschakeld.

5. Trappen

In de Ring wijst Ive de Wired-journalist op de trappen. Ook daarvoor is een speciale materiaalsoort gebruikt. Het is een dunne, lichte soort beton van ‘de perfecte kleur wit’. De trapleuningen lijken uitgehouwen uit de muren naast de trap. “Je kunt er achteraf leuning aan vast schroeven, maar deze oplossing is vooraf in het ontwerp bedacht”, zegt Ive.

apple pizzadoos

6. Pizza

Dat Apple werkelijk overal aan heeft gedacht, blijkt wel uit de pizzadoos die je meekrijgt als je een pizza bestelt in het café. Apple heeft een doos ontworpen en gepatenteerd, die ervoor zorgt dat lucht en vochtigheid kan ontsnappen. Zo wordt de pizza niet klef.

Lees het laatste nieuws over Apple

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.